Mâine, Moșii de vară. Tradiții și superstiții

306
Mâine, Moșii de vară. Tradiții și superstiții - mosiideiarnasambatamortilor-1496421548.jpg

Articole recomandate

Cu o zi înainte de sărbătoarea Rusaliilor, sunt pomeniți cei trecuți în neființă. Potrivit credinței populare, sufletele morților (moșilor) părăsesc mormintele în Joia Mare (cea de dinaintea Paștilor), rătăcesc printre cei vii și se întorc la locul lor în Ajunul Rusaliilor. Momentul poartă denumirea populară "Moșii de vară".


Una dintre cele mai importante pomeniri generale pentru toți morții se oficiază în ajunul Rusaliilor, pe 3 iunie, sub numele de Moșii de Vară sau Moșii Cireșelor.


Pentru ca reîntoarcerea sufletelor morților să se desfășoare fără incidente, oamenii săvârșeau rituri de înduplecare și de îmbunare a spiritelor morților: împodobeau gospodăriile și mormintele cu ramuri de tei și făceau pomeni fastuoase, practici ce s-au păstrat până astăzi în satele bucovinene.


De Rusalii se dau de pomană vase de lut sau de porțelan, căni, străchini și vase de lemn (cofe, cofăiele), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. În unele sate bucovinene Moșii de vara încep încă în dimineață sâmbetei de Rusalii, când pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor. Dar ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curățate și împodobite din timp iar lumânările ard întreagă perioada în care se desfășoară ceremonialului de pomenire.


Împăcarea sufletelor morților și întoarcerea lor fără incidente în morminte depinde de bogăția ofrandelor (pomenilor) și de respectarea ritualului. În aceste zile, la porțile cimitirelor, se întind mese pline cu colaci și sticle de vin împodobite cu verdeață și flori și au loc slujbe de pomenire, oficiate de preotul satului, după care acesta parcurge întregul cimitir pentru a sfinți fiecare mormânt. După încheierea ceremonialului, sătenii își dăruiesc unii altora ofrandele sfințite de către preot sau le împart săracilor.








Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4034 secunde