Cu sentință judecătorească pe fiecare școală

Măririle salariale ale profesorilor vor fi aplicate cu de-a sila

538
Măririle salariale ale profesorilor vor fi aplicate cu de-a sila - 01f6b8e7b4e803f8d95f00a4be3a7239.jpg

Articole de la același autor

La recenta întâlnire a liderilor sindicali din învățământul constănțean s-a decis strângerea de semnături pentru a fi înaintată în instanță, la nivelul tuturor instituțiilor, aplicarea prevederilor Legii nr. 221/2008, faimoasă prin majorările salariale promise de aproape 50% pentru personalul didactic. Despre faptul că nu s-a aplicat și cât de mințite au fost cadrele știe toată lumea, chiar și din afara sistemului educațional.
În urmă cu aproape un an, președintele Traian Băsescu promulga Legea 221 privind majorarea cu 50% a salariilor din Educație de la 1 octombrie. Legea 221/2008 a fost votată în unanimitate de Senat și, ulterior, de Camera Deputaților. Patru zile mai târziu, însă, Guvernul decidea, prin Ordonanța de Urgență 136, că termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor să fie derogat până la 1 aprilie 2009. Ulterior, OUG 136 a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională. Executivul a emis apoi o nouă ordonanță - OUG 151, care prevede că salariile profesorilor vor fi majorate gradual cu până la 28%, de cele mai mari creșteri urmând să bene-ficieze cadrele didactice cu venituri reduse.
Acum, însă, județul Constanța are un precedent care, așa cum afirma Emilian Avramescu, consilier juridic al filialei constănțene a Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar, trebuie folosită. Cu aproape o lună în urmă, Școlii nr. 2 «Sfântul Andrei» din Mangalia i s-a dat câștig de cauză în dosarul nr. 11177/118/2008 de către Tribunalul Constanța, dosar ce avea ca obiect această majorare salarială. "Hotărârea este definitivă și ea trebuie executată chiar dacă probabil Consiliul Local Mangalia a depus recurs. Suntem al treilea sau al patrulea județ care reușim acest lucru și probabil se va ajunge la sute de împuterniciri în acțiuni similare", a declarat Avramescu. Mai ales că drepturile salariale câștigate ar trebui să fie acordate retroactiv.
Chiar dacă nu vor fi de 50%, ci de aproximativ 33%, respectivele creșteri salariale cu greu vor fi acceptate de consiliile locale de care aparțin financiar instituțiile de învățământ, evident pe motiv că nu există fonduri pentru noile lefuri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6046 secunde