Ministerul Culturii propune sancționarea dură a proprietarilor de clădiri istorice

504
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, într-o emisiune televizată, că specialiștii din cadrul Ministerului lucrează la un nou Cod al Patrimoniului Național, care să permită sancționarea posesorilor de proprietăți considerate monumente naționale, în cazul în care aceștia le abando-nează sau nu împiedică degradarea lor.
Contactat telefonic în legătură cu această problemă, Mircea Angelescu, directorul Direcției Patrimoniu Cultural Național din cadrul Ministerului Culturii, ne-a spus că textul Codului nu e încă finalizat, astfel că nu se știe, încă, exact, care vor fi sancțiunile aplicate proprietarilor de monumente naționale, dar că acestea vor fi mai dure decât până acum: "Încă nu avem un text definitiv, dar, în principiu, încercăm să înăsprim pedepsele care se dau, inclusiv pentru proprietarii care lasă monumentele să se prăbușească. Textul va fi definitivat în septembrie, urmând să fie trimis la Parlament, după 1 octombrie".
Pentru ca noul Cod să intre în vigoare, el trebuie, mai întâi, să fie votat în Parlament. Se știu, însă, interesele financiare din jurul monumentelor naționale, ceea ce ar putea diminua șansele de impunere a noilor legi. Totuși, directorul Direcției de Patrimoniu este încrezător în această privință: "Dacă credeam că nu are șanse, nu ne mai apucam de el. Rămâne de văzut ce se va întâmpla".
În ceea ce privește implicarea Ministerului Culturii în salvarea zonei peninsulare din Constanța, Mircea Angelescu ne-a declarat că se întâmpină, în acest caz, o problemă juridică: "Noi nu putem să expropriem o zonă întreagă cum e Peninsula. Nu putem avea răspundere față de proprietatea respectivă, pentru că nu suntem nici Primărie, nici ICRAL, noi n-avem grijă de case. Problema e ca proprietarii să aibă grijă de case, ceea ce e altceva. Ministerul n-are cum să preia Peninsula, chiar dacă suntem îngrijorați de ce se întâmplă acolo".
"Încercăm să facem tot ce putem în cadrul legal care există, cadru în care principala răspundere în ce privește monumentele aparține proprietarului", a precizat Mircea Angelescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7519 secunde