Multiplă medaliată la olimpiade internaționale

Miruna Oprescu se pregătește că cucerească universitățile americane de pe băncile Liceului "Ovidius"

1317
Miruna Oprescu se pregătește că cucerească universitățile americane de pe băncile Liceului
Abia luna viitoare împlinește 18 ani și, totuși, a colindat cele mai exotice colțuri ale acestei lumi. Și, culmea, fără să cheltuiască prea mult din bugetul familiei! Pentru simplul motiv că este un copil foarte deștept care se numește Miruna Oprescu!

La jumătatea lunii trecute, Ministerul Educației a premiat, la Palatul Național al Copiilor, 80 de elevi merituoși ai României. Constanța a fost reprezentată de patru olimpici internaționali, doi foști elevi ai Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" și un fost și un actual elev al Liceului Teoretic "Ovidius". Este vorba despre Petrică Gabriel, actualmente student la Princeton în Statele Unite ale Americii, Luiza Pașca, studentă la Politehnica București, Facultatea de automatică și calculatoare, Laurențiu Mintici, student anul I la Facultatea de Medicină din București.

Un CV de-a dreptul impresionant
Cea de-a patra constănțeancă premiată a fost Miruna Oprescu, încă elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic "Ovidius" și care a câștigat bronzul la Olimpiada Internațională de Astrofizică. Aceasta ar fi cea mai recentă ispravă a acestei școlărițe care din 2006 încoace nu încetează să uimească.
Acum trei ani câștiga medalia de argint (secțiunea juniori) la Olimpiada Interna-țională de Astronomie, Mumbai, India. Anul următor, în 2007, reușea două perfor-
manțe: medalie de bronz (secțiunea seniori) la Olimpiada Internațională de Astronomie, Ucraina, Crimeea, și medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, Chang Mai, Thailanda.
Anul 2008 a fost, probabil, pentru ea, vârful carierei olimpice. În iunie 2008, obținea premiul al III-lea la "Space Settlement Design Contest", NASA, în februarie 2008, premiul al III-lea la Olimpiada Națională de Fizică, Piatra Neamț, și calificarea în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Fizică drept cel mai tânăr participant, urmate, în august 2008, de medalia de argint obținută la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, Bandung, Indonezia, iar în octombrie aceeași medalie de argint, dar la Olimpiada Internațională de Astronomie, Trieste, Italia.
De altfel, pentru succesele sale de anul trecut, pe lângă premierea sa de către MECI, a primit și o vacanță de o săptămână în Tunisia, în orașul Hammamet.
Anul acesta, în luna februarie, a obținut mențiune la Olimpiada Națională de Fizică, Râmnicu Vâlcea, precum și calificarea în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Fizică și calificarea la Olimpiada Internațională pentru Juniori din Tuymaada, Iacutzia. În urmă cu două luni, s-a întors cu medalie de argint de la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, octombrie 2009, Teheran, Iran.

Americanii încurajează performanța
Cea mai mare bucurie a anului 2009 este considerată experiența trăită în Tabăra de Astrofizică din SUA ("Summer Science Program"), în perioada 21 iunie - 2 august 2009. "Am fost 36 de participanți din toată lumea și, dincolo de foarte multe lucruri interesante pe care le-am descoperit, am rămas și cu câțiva prieteni", ne-a mărturisit Miruna. Povestește cu maximă încântare de cele două ore de fizică atomică la care a participat la Universitatea Caltech (California). "Eu mă pregătisem să iau notițe ca la noi la cursuri și de fapt ne-au oferit ei copii ale cursului, pe care n-am făcut altceva decât să le urmăresc. Și să înțeleg totul, fără să mă plictisesc în cele două ore.
Spre deosebire de noi, care parcurgem 13 materii, dar nu rămânem cu mai nimic, ei își aleg doar șase-șapte".
Am întrebat-o ce ar schimba ea în învățământul românesc și ne-a răspuns că ar fi o idee bună să fie lăsați să aleagă în liceu ce materii vor să facă "și poate astfel să se încurajeze performanța. Chiar nu înțeleg de ce copii de clasa a IV-a se meditează la prea multe materii. Și cel mai grav mi se pare faptul că termini o facultate și n-ai viitor!".
Destule motive pentru care este decisă să aplice la universități din Statele Unite, precum Princeton sau MIT (Massachusettes), unde se studiază bio-fizica sau nano-tehnologia. "Poate până termin eu studiile se mai schimbă, în bine, lucrurile în țara mea și pot reveni să profesez, eventual în cercetare!".
O concluzie dulce-amăruie, tot mai frecvent auzită de la cei care au reușit să atingă anumite performanțe și care nu-și regăsesc viitorul între aceste granițe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : MARIN MINCU. A FOST EL ÎNSUȘI. A FOST…
Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Vindecătorul Marin Mincu
Sâmbătă, 05 Decembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : "Baladă pentru saxofon"
Pagina a fost generata in 1.8391 secunde