Multiplele fațete ale culturii celtice, dezvăluite de British Museum

96
Multiplele fațete ale culturii celtice, dezvăluite de British Museum - britishmuseumfromne2-1443162472.jpg

Articole de la același autor

O expoziție intitulată "Celții: artă și identitate" se deschide joi la British Museum din Londra, explorând istoria celților și dezvăluind multitudinea de culturi calificate drept celtice, potrivit Agerpres. Expoziția cuprinde 2.500 de ani de istorie, de la vechii celți pe care Grecia antică îi privea ca barbari, până la renașterea culturii celtice observate pe insulele britanice în ultimii 300 de ani. Prezentând scuturi, bijuterii, săbii, cruci de piatră gravate și brasarde imense de bronz în greutate de peste un kilogram, muzeul din Londra arată că celții au fost adesea definiți prin diferențele lor cu vecinii. 


"Termenul de 'celtic' poate fi evaziv", asigură Julia Farley, curator al colecțiilor din epoca fierului, la British Museum. "Noi nu spunem povestea unui popor cât a unei etichete, a unui cuvânt, a unui nume și a modului în care a fost folosit, redefinit și reinventat de-a lungul anilor", a explicat aceasta. În jurul anilor 500 î.Hr., grecii îi numeau pe vecinii lor barbari din nord "Keltoi". A fost un termen generic care descrie diferitele triburi care trăiau dincolo de frontiere și nu a unui popor anume. Cum celții nu au lăsat aproape nimic scris, am învațat despre ei de la grecii antici, iar aceștia nu au considerat necesar să facă distincție între diferite triburi, a explicat pentru AFP Rosie Weetch, curatorul expoziției. 


Prin mărturiile arheologice se cunosc diferențele între grupurile etnice numite 'celți'. În timp ce societatea greacă a fost structurată în jurul orașelor, celții au trăit în ferme și comunități sătești mici, tehnologia lor avansată fiind egală cu cea a grecilor și romanilor. Peste 250 de obiecte au fost selectate din colecțiile British Museum și din alte muzee din Europa pentru a ilustra arta popoarelor celtice. Poate fi admirat mai ales celebrul cazan cu bani de la Gundestrup, care a fost găsit într-o mlaștină din Danemarca.Atunci când Imperiul Roman s-a extins peste terenurile considerate anterior celtice, cum ar fi Spania și Galia, a apărut o cultură hibrid. Expoziția prezintă această cultură hibridă prin intermediul unor exponate cum sunt căștile romane împodobite cu motive locale.
Ultima secțiune a expoziției se referă la renașterea celtică, care a început în urmă cu 300 de ani în insulele britanice. Termenul "celtic" a fost apoi salvat de la uitare fiind utilizat pentru denumirea limbilor vorbite în Scoția, Irlanda, Țara Galilor, Cornwall, Bretania și Insula Man, înainte de sosirea romanilor. În artă și literatură apare un trecut celtic idealizat și romanțat, alimentat de descoperirile arheologice ale secolului al XIX-lea.


În prezent, termenul este folosit pentru a-i diferenția pe scoțieni, galezi și irlandezi de vecinii lor englezi și pe bretoni de francezi. Această expoziție, care face parte dintr-o serie având ca scop evidențierea colecțiilor permanente ale British Museum, este deschisă până la 31 ianuarie 2016.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 23 Septembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : "Cloșca cu puii de aur" s-a întors acasă
Pagina a fost generata in 2.5531 secunde