Muzeul de Istorie solicită suspendarea reorganizării impuse de Consiliul Județean

1706
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a depus, miercuri, un memoriu către Direcția de Cultură din cadrul Consiliului Județean, către Prefectură și către Ministerul Culturii, prin care se dorește suspendarea hotărârii de reorganizare a muzeelor, pe baza declarațiilor premierului Emil Boc și ale ministrului Kelemen Hunor care vizau precizări privind aplicarea ordonanței în domeniul culturii.
Astfel, conform ministrului Culturii, Consiliul Județean nu poate desființa decât instituțiile înființate de acesta, îndemnând ca restructurările să se facă în propriul aparat: "Nu Consiliul Județean Constanța a înființat Teatrul de Balet «Oleg Danovski», nu Consiliul Județean Constanța a înființat Opera. Deci, din acest punct de vedere, când face o restructurare, trebuie să se gândească la propriul aparat și la acele instituții care au fost înființate de către Consiliul Județean", afirma Kelemen Hunor în cadrul unui interviu pentru Radio România Actualități.
La rândul lui, Emil Boc declara: "Să nu se pună în aceeași oală instituțiile de spectacol care au fost înființate prin decizii ale statului la nivel național cu instituții de spectacol înființate prin hotărâri ale Consiliilor Județene sau ale Consiliilor Locale. Acelea intră în analiză, potrivit ordonanței - structuri de spectacol înființate prin decizii ale Consiliului Local sau ale Consiliului Județean".
Pornind de la aceste afirmații, principalele puncte ale memoriului MINAC arată: "Având în vedere că Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost înființat de autoritățile de stat centrale ale României în 1911, vă rugăm să notificați Consiliul Județean Constanța în privința suspendării Hotărârii 190/2010 a CJC (privind reorganizarea prin absorbție a muzeelor, aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli și a orga-nigramei și statului de funcții ale noii entități, - n.r.), ca și în cazul Hotărârii nr. 189/2010 (privind reorganizarea prin absorbție a instituțiilor de spectacole, aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli și a orga-nigramei și statului de funcții ale noii entități - n.r.)".
Este prezentat, apoi, istoricul muzeului, urmat de numeroase anexe privind înființarea, vechimea și funcționarea instituției, precum telegrama prefectului Remus Opreanu adresată ministrului de Interne al României, Mihail Kogălniceanu - prima mențiune a existenței Muzeului de Arheologie și adresa directorului Prefecturii către Primăria Constanța, prin care se solicită strângerea tuturor obiectelor antice în muzeul existent.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1634 secunde