Sindicatul "Ovidius" din Muzeul de Istorie acuză conducerea iresponsabilă și incompetentă a instituțiilor publice din Constanța

2267
Sindicatul

Articole de la același autor

Un memoriu privind restructurarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), adresat conducerii instituției și Consiliului Județean Constanța (CJC), a fost depus, cu două zile în urmă, de Sindicatul "Ovidius" al Lucrătorilor din Muzee Constanța. Semnat de George Neagu, președintele sindicatului, memoriul cuprinde probleme identificate în cadrul MINAC, dar propune, totodată, idei pentru soluționarea acestora.

George Neagu atrage atenția asupra faptului că "această restructurare trebuie pornită de la reforma conducătorilor iresponsabili și incompetenți care au împins diferitele instituții publice în situația în care se află, conducându-le după propria discreție".
Pentru eficientizarea activităților MINAC, președintele sindicatului "Ovidius" propune ca cele șase secții ale muzeului - Cercetare și Proiecte, Patrimoniu, Expoziție și Relații cu Publicul, Muzee în teritoriu, Arheologie preventivă și Laboratorul de restaurare - să fie reorganizate în trei secții: o secție de Cercetare care să cuprindă tot ceea ce este legat de arheologie (atât cercetarea arheologică sistematică cât și cea preventivă), o secție de Patrimoniu și Expoziție, care să aibă subordonate și muzeele din teritoriu și o secție de Relații cu Publicul și Marketing, care să desfășoare campanii de popularizare a acțiunilor muzeului. "Considerăm că astăzi vizitatorul vine la muzeu mai puțin pentru a vedea expoziția de bază a acestuia și mai mult pentru a participa la diferite evenimente culturale (vernisa-je, lansări de carte, concerte, teatre, proiecții de film). Iar acestea sunt aproape inexisten-te astăzi, iar în puținele cazuri când au loc sunt insuficient popularizate", se arată în memoriu.
George Neagu susține că MINAC are prea mulți angajați, unii dintre ei fiind plătiți "cu totul nejustificat". Referitor la acest punct, dr. Gabriel Custurea, directorul MINAC, a replicat: "Poate chiar el (George Neagu – n.r.) e unul dintre ei".
În memoriu mai este adus în atenție cazul dr. Virgil Lungu, care îndeplinește funcția de șef al secției Arheologie Preventivă a MINAC, precum și aceea de director al Direcției de Cultură și Patrimoniu Național Cultural Constanța: "Vă întrebăm ce activitate prestează acesta în prezent în muzeu? Care este programul său de lucru la Direcție și care este la muzeu?", punctează George Neagu. Pentru a afla răspunsuri la întrebările puse de liderul sindicatului "Ovidius", l-am căutat telefonic pe dr. Virgil Lungu care, însă, nu a răspuns apelurilor noastre. De același impediment ne-am lovit și în ceea ce privește Consiliul Județean. Astfel, i-am solicitat purtătorului de cuvânt Cristian Moldovanu să ne împărtășească reacția CJC cu privire la memoriul Sindicatului "Ovidius". Ne-a spus să revenim mai târziu, întrucât era ocupat. Probabil că a fost "ocupat" toată după-amiaza, întrucât nici dumnealui nu ne-a mai răspuns la telefon.
În schimb, directorul MINAC consideră că e necesar să fie clarificat în ce bază Sindicatul "Ovidius" a făcut propunerile: "Nu e obligatoriu să fie puse în aplicare aceste propuneri, pentru că George Neagu nu e prim-ministru". Totuși, Gabriel Custurea intenționează să aducă în discuție memoriul lui George Neagu în cadrul Consiliului de Administrație, deși crede că "sunt lucruri mai importante decât părerea lui, mai avem și alte treburi". "Sindicatul nu trebuie să se bage în problemele de management ale instituției. Avem o organigramă și un buget apro-bate de CJC, nu se trezește Ionescu, Popescu, Georgescu să le schimbe. Nu funcționăm de capul nostru. Totul se desfășoară sub egida Consiliului Județean, fie că ne place, fie că nu", precizează directorul Custurea.
Pentru analiza propunerilor, Sindicatul "Ovidius" a solicitat un dialog între reprezentanții săi, ai CJC și ai MINAC, cerere care a rămas, deocamdată, fără un răspuns oficial.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9599 secunde