"Inimă de câine", un spectacol impresionant, la Casa de Cultură

O miză periculoasă: creația întoarsă împotriva creatorului!

942
O miză periculoasă: creația întoarsă împotriva creatorului! - a65a51fa1f2f7143532f95b84b8aa55d.jpg
Sutele de constănțeni care au avut șansa vineri, 11 februarie, să fie spectatori la reprezentația "Inimă de câine" a lui Mihail Bulgakov, adusă pe scena Casei de Cultură din Constanța de Teatrul Național "I.L. Caragiale" din București, au trecut, cu certitudine, printr-un întreg registru de stări și dileme.

Slugărnicie versus tupeu, în două sau în patru labe
Inspirat dintr-un scenariu, teoretic, suprarealist, spectacolul are în plan central transformarea unui câine plin de purici și răni, pe nume Sarik, într-un bețiv, bătăuș și criminal pe deasupra, devenit Sarikov, interpretat de-a dreptul impresionant de Marius Manole. Transplantul realizat de profesorul Preobrajinski (interpretat de Victor Rebengiuc) și asistentul său, Bormenthal (Mircea Rusu), cu testicule și hipofiză prelevate de la un cadavru și implantate câinelui, relevă, în fapt, malformațiile unui sistem ce pretindea că va construi "omul nou" într-o Rusie în plină tranziție. Un "om nou" care ajunge să evolueze într-atât încât să-l pună în pericol chiar pe cel care l-a transformat, jocul de-a creația întorcându-se împotriva creatorului.
Pseudo-omul ajunge să fie racolat în comitetul de bloc în care locuiește profesorul Preobrajinski, al cărui președinte este Schwonder (interpretat de Șerban Ionescu), și care, împreună cu alții, îl consideră pe profesor un burghez.
Comicul și sarcasmul ating dramaticul atunci când asistentul constată despre Sarikov: "Are inimă de câine!", iar profesorul îi replică dur: "Nu. Are inimă de om. Cea mai haină dintre câte au existat vreodată".

Un spectacol multi-premiat
Lăsăm în seama criticilor de specialitate calitatea interpretării trupei Naționalului bucureștean, cu toate că, la aproape șase ani de la premieră, "Inimă de câine" culege numai cronici favorabile.
Ca dovadă, în anul 2006, UNITER îi oferea maestrului Victor Rebengiuc - pentru interpretarea profesorului Preobrajinski - premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, Marius Manole fiind nominalizat în cadrul aceleiași categorii.
În 2002, tot UNITER îi atribuia regizorului Yuriy Kordonskiy - aflat cu "Inimă de câine" la a patra montare în România - premiul de cel mai bun regizor al anului, pentru piesa "Unchiul Vanea".

Regia: Yuriy Kordonskiy
Traducere: Violeta Popa
Scenografie: Ștefania Ce-nean
Ilustrația muzicală: Radu Gheorghe
Distribuția: Victor Reben-giuc, Mircea Rusu, Marius Manole, Tania Popa, Monica Florescu, Cecilia Bârbora, Gavril Pătru, Alexandru Bin-dea, Florina Cercel, Victoria Dicu, Monica Florescu, Rodica Ionescu, Șerban Ionescu, Afrodita Androne, Dragoș Ionescu, Răzvan Popa

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 03 Februarie 2011
Stire din Cultură-Educație : Cine va uimi Constanța
Miercuri, 12 Ianuarie 2011
Stire din Cultură-Educație : Maia Morgenstern și fiul, la Constanța
Pagina a fost generata in 0.4678 secunde