Pe-aici nu se trece! Nu de cutremur se teme IȘJ Constanța, ci de… intruși!

3334
Pe drept cuvânt se poate spune că în mandatul de inspector școlar general al prof. Sorin Mihai au fost consemnate cele mai nedorite premiere. Și aici nu ne referim, neapărat, la gestionarea pseudo-cursurilor din pandemie, la faptul că în curând se încheie un an școlar fără vreo conferință de presă sau la inspectorii școlari dovediți infractori ori la ceilalți promovați peste noapte în specializări pentru care nu au avut nicio… performanță.

Recent, unul dintre sutele de profesori din mediul rural care au încercat să treacă pragul Inspectoratului Școlar Județean Constanța s-a trezit că nu poate intra în această instituție publică pentru a depune o documentație din simplul motiv că la videointerfonul montat nu i-a răspuns nimeni.

„Am avut noroc că respectivul document avea termenul limită peste câteva zile și atunci am revenit la IȘJ Constanța a doua zi. Precizez că nu era vorba de o banală hârtie pentru Registratură”, ne-a transmis respectivul cadru didactic, întrebându-se de cine se tem inspectorii școlari de s-a ajuns la impunerea acestei restricționări a accesului într-o instituție în care nu au treabă decât oameni cu o anumită pregătire.

Și asta în timp ce clădirea IȘJ Constanța apare și în cea mai recentă statistică a Ministerului Educației (din 12 mai 2023) clasată în categoria de risc seismic Clasa II, în care se încadrează construcțiile care sub efectul cutremurului pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă.

„Nu există niciun motiv să fie trecut la risc seismic!”

Mutată în urmă cu aproape 23 de ani din cadrul Liceului „Mircea cel Bătrân” în sediul din str. Mihai Eminescu nr. 11, în locul fostului internat al Liceului Economic, la propunerea inspectorului general de atunci – Paloma Petrescu, actuala construcție a suportat lucrări de reabilitare, după cum își amintește inițiatoarea demersului. „Respectivul internat nu era folosit și se dărăpăna, iar IȘJ avea nevoie de un spațiu mai mare. Pe de altă parte, Colegiul «Mircea» avea nevoie de săli de clasă. Dar sediul a fost reabilitat în perioada 2001-2004. Părerea mea este că nu există niciun motiv să fie trecut la grad seismic II. Ca să încadrezi la risc seismic, cineva a făcut o evaluare, dar din punctul meu de vedere, ținând cont de faptul că s-a făcut o reabilitare, chiar foarte temeinică, de care s-a ocupat Silica Roșculeț, inginer la serviciul tehnic, nu există temei pentru încadrarea respectivă”, a declarat prof. Paloma Petrescu.

Primul „general locatar” în sediul din str. Mihai Eminescu nr. 11 a fost prof. Narciz Amza, care, întrebată despre utilitatea unui videointerfon, ne-a mărturisit că aici este vorba despre filosofia fiecăruia de comunicare cu publicul.

Pentru mai multe informații legate de reabilitarea clădirii din str. Mihai Eminescu nr. 11 ne-am adresat ing. Silica Roșculeț. „Nu cumva este o eroare la mijloc și trebuia clarificat că este vorba despre sediul din str. Mihail Kogălniceanu? Întrucât în cartea tehnică este precizat că, odată cu reabilitarea clădirii din Eminescu, s-a făcut și o consolidare. Nu are cum să fie în risc seismic, pentru că știu ce s-a făcut în acea clădire. Eu am plecat din inspectorat, la pensie, în 2010. Dacă în intervalul scurs până în 2023 s-a intervenit asupra structurii clădirii, au spart pereți sau au avut loc alte evenimente naturale – cutremur, inundații, explozii - este posibil ca această clădire să fi fost afectată”, a mai completat ing. Silica Roșculeț.

Precizăm că, spre deosebire de IȘJ Constanța, în lista ministerului la care facem referire, alte inspectorate școlare și-au precizat toate sediile, fie ele și cu altă destinație.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5686 secunde