Puncte de vedere

Pe mâna cui lăsăm educația copiilor noștri? Ooooof, iar profesori de nota 3

3529
15
Pe mâna cui lăsăm educația copiilor noștri? Ooooof,  iar profesori de nota 3 - pemana-1493218019.jpg

Articole de la același autor

Trebuie să recunosc, încă din start, că urmăresc, an de an, cu același interes major, rezultatele de la examenul de Definitivat. Crescut fiind într-o familie de profesori și, la rându-mi, absolvent al Facultății de Litere, am rămas cu nostalgia acelor vremuri, în care chiar aș fi putut îmbrățișa cariera de dascăl. Pașii m-au purtat pe alt drum, însă tot ceea ce are legătură cu această breaslă mă pasionează foarte tare.

Revenind la examenul de Definitivat de anul acesta, desfășurat chiar zilele trecute, mărturisesc că acesta mi-a lăsat, în mare parte, o impresie nu foarte plăcută. Ca de altfel și cele din mulți ani precedenți. Și asta pentru că rezultatele nu sunt dintre cele mai fericite.

Concret, la Constanța, doar ceva mai mult de jumătate dintre candidați au promovat examenul și nu au lipsit nici notele de 2, 3 și 4. Ba, mai mult decât atât, unul dintre aspiranții la statutul de profesor cu drepturi depline a "încasat" o notă care nu-i face deloc cinste: 1,55. Nu le public numele pentru că nu vreau să-i fac de râs, însă le recomand să se apuce serios de carte dacă doresc să fie profesori.

Ce ne arată aceste contra-performanțe? Că mulți dintre candidați, parte absolvenți de facultăți îndoielnice, se prezintă complet nepregătiți pentru acest important examen din viața lor, că nu își stăpânesc materia și că tratează cu superficialitate maximă acest moment. Aud tot mai adesea ideea că în sistem intră nu tocmai cei mai buni absolvenți de facultate, că cei care aplică pentru un post în învățământ sunt cei care nu și-au găsit joburi mai bine plătite în alte domenii. Nu știu dacă este așa sau nu, însă, consultând listele cu rezultate, parcă există ceva sămânță de adevăr în această teorie.

Cert este că situația este una dramatică și nu exagerez deloc când fac această afirmație. Examenul de Definitivat este unul capital. El marchează debutul real, matur, în această meserie pentru care ai nevoie nu numai de cunoștințe, ci și de har. Or, când tu, ca viitor educator, nu știi materia pentru tine sau doi bani nu dai pe acest test, cum vei reuși oare să transmiți noțiunile celor din bănci? Cum te vei impune, ce punți sufletești și științifice vei lega cu elevii? O vorbă din bătrâni spune că, indiferent de domeniu, așa cum pornești, așa vei sfârși. În cazul învățământului, unde se modelează caractere, lucrurile sunt și mai delicate. Cei care au ratat acum nu dispar din sistem, ci vor lucra în continuare, la suplinire. Pe mâinile lor ne vom da copiii. Trist, foarte trist…

v v v

Dar, să privim și partea plină a paharului. Închei, totuși, aceste rânduri într-o notă optimistă, sentiment provocat de faptul că mai există și tineri ambițioși (puțini, ce-i drept), bine pregătiți, care vor să-și facă un nume, să-și facă o frumoasă carieră în educație. Și vă ofer două exemple: Coralia Chendru, educator la Grădinița cu program prelungit "Piticot", și Abduraman Tijan-Ghiulnazic, profesor limba turcă la Școala nr. 1 Castelu, care au reușit să obțină nota maximă, 10. Le transmit felicitări pe această cale și le urez mult succes în activitate. Speranța, iată, n-a murit! 

Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Educator
27 aprilie 2017
Va fi si mai rau

Cine crezi ca isi mai bate capul pentru 900-1.000 de lei lunar? cand dai jumatate din salariu pe o pereche de pantofi? sau mai stiu eu ce?

Profu de mate
27 aprilie 2017
Solutia

O posibila solutie? Sa renuntam in masa sa vedem cine va veni sa educe copii pe 1000 de lei salariu

Cetățean scarbit
27 aprilie 2017
Normal ca sunt de nota 2....cu asa fata

Expresia faciala a acestui profesoras exprima mai repede bucuria produsă de o ciorba, o pizza sau o friptura(toate gratis, desigur) decât pasiunea pentru o profesie.

Cetatean
27 aprilie 2017
European

Persoana in poza este autorul articolului..

Răspuns la: Normal ca sunt de nota 2....cu asa fata
Adăugat de : Cetățean scarbit, 27 aprilie 2017
Expresia faciala a acestui profesoras exprima mai repede bucuria produsă de o ciorba, o pizza sau o friptura(toate gratis, desigur) decât pasiunea...
fani
27 aprilie 2017
educatia

Educatia copiilor este pe mana celor votati de noi sa ne conduca ! Asta-i tot ,rezultatele se vad si se vor vedea .....Am votat hoti si nu profesori sau academicieni.

FOST PROF
27 aprilie 2017
ENIGMA

AM FOST SI EU PROF,AM DAT SI LUAT DEFINITIVATUL DUPA 3 ANI DE LA ABSOLVIRE. ACUM SUNT LA PENSIE. REZULTATELE DE LA ACEST EXAMEN LE URMARESC DE CATIVA ANI SI SUNT DE FIECARE DATA UIMIT DE IMENSITATEA IMBECILITATII A 50% DINTRE CEI CU PRETENTII DE DASCALI.LE UREZ ACESTORA, DIN TOATA INIMA, SA AIBA ASTFEL DE PROFI PT ODRASLELE LOR. IAR CEI CARE NU AU INCA URMASI SA SE ABTINA SA PROCREEZE. MAI ESTE CEVA CE NU INTELEG: IMBECILII ACESTIA CUM AU TERMINAT O FACULTATE????

PENTRU EDUCATOR
27 aprilie 2017
TOT UN EDUCATOR

MESTERE, ASTIA CARE S-AU DECIS SA DEVINA DASCALI ACUM 3,4,5 ANI NU STIAU CE SALARIU VOR AVEA? INSEAMNA CA SUNT CHIAR TAMPITI.MESERIA DE DASCAL ESTE MAI INTAI O PASIUNE. CADRELE DIDACTICE AU FOST SI SUNT PLATITE PROST IN TOATA EUROPA. ASTA NU ESTE O SCUZA SA FII TAMPIT.LA PIATA ,LA ZARZAVAT SE POATE CASTIGA MULT MAI MULT SI FARA RISCUL DE A PRODUCE GENERATII DE TONTALAI.GANDIREA DV DEMONSTREAZA STAREA DE FAPT......

dna. invatatoare de la nr 4
27 aprilie 2017
fara...........

cun a comentat altcineva,exista meserii, profesii bine platite. alegerea de a fii educator va apartine.dealtfel nu cred ca cineva care obtine 2,3,4 poate avea pretentii sa fie platit. si...sa stiti ca in romania exista LEI SI NU RON!!! NU AM VAZUT NICIO BANCNOTA CU ACEASTA INSCRIPTIE. RON sunt initiale in engleza care inseamna "noua moneda romaneasca".daca dv nici nu stiti cu ce moneda sunteti platita este grav.

costel
27 aprilie 2017
Litere

Am incercat sa citesc articolul cu pricina...dar m-am oprit dupa cateva fraze. Cam multe VIRGULE, litere putine. E greu de citit asa ceva, e prea FRAGMENTAT!! Ipse dixit!

Bagheera
27 aprilie 2017
Absolvent de litere?

''mulți dintre candidați, parte absolvenți de facultăți îndoielnice''

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.447 secunde