Zilele Colegiului Național "Mircea cel Bătrân"

Concurs Peste un secol de excelență în învățământ

443
Peste un secol de excelență în învățământ - 6fcb57361450a66f9aab87d86a03293f.jpg

Articole de la același autor

Anul acesta, se împlinesc 115 ani de când a fost înființat strămoșul Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" - gimnaziul clasic de băieți. Primul său director a fost profesorul de matematică Demetru Rădules-cu.
Cinci ani mai târziu, din inițiativa directorului Virgil Andronescu, gimnaziul primește numele "Mircea cel Bătrân". După 15 ani, în 1911, s-a transformat în liceu, devenind liceul de referință al Dobrogei supranumit în perioada interbelică Univer-sitatea Dobrogei pentru calitatea activității didactice, pentru viața culturală, artistică și științifică. De remarcat că inițiative importante ale orașului au pornit din această instituție. Cum ar fi realizarea statuilor lui Mihai Eminescu, a monumentului eroilor Războiului de Independență, realizarea sălii de teatru care la vremea respectivă a fost creată pentru liceu și cu dedicație pentru activitatea publică de a se organiza evenimente în folosul urbei, după cum ne povestea prof. Vasile Nicoară, actualul director.
În anul 1928, a fost catalogat de minister ca liceu de elită al României și a rămas în continuare o școală performantă, care a creat zeci de generații de specialiști, oameni de cultură și artă.
Nume mari au finalizat studiile liceale aici: sculptorul Ion Jalea, scriitorul Ion Marin Sadoveanu, dramaturgul Grigore Sălceanu, poetul Virgil Teodorescu, traducătorul Tașcu Gheorghiu, scriitorul Eugen Lumezianu, pictorul Lucian Grigorescu, scriitorul și profesorul universitar Emanuel Vasiliu, scriitorii Pericle Martinescu, Pavel Chihaia, Corneliu Leu, Bogdan Ghiu, Ioan Micu, regizorul Stere Gulea, Dumitru Popescu, medicul de reputație mondială Alexandru Pesamosca, violonistul Varujan Cozaghian, tenorul Vasile Moldoveanu, pianistul Harry Tavitian, biologul Marian Gomoiu, profesorul universitar Petre Frangopol, economistul Paul Bran, rectorul ASE București. Sunt oameni de știință care au contribuit în toate direcțiile dezvoltării țării noastre.
***
"Mă adresez generațiilor de profesori și de absolvenți care au pășit pragurile liceului nostru devenit, din 1996, Colegiu Național. Și care a obținut de două ori titlul de școală europeană, în 2006 și în 2009, dar și un premiu decernat de televiziunea Realitatea, la concursul
"10 pentru România", în anul 2010.
Mă adresez dumnealor cu recunoștința celor reali-zate până acum și pentru care le datorăm aureola performanței și importanței. Îi invităm pe toți cei care au dorința și posibilitatea să participe sâmbătă, 28 mai, la ora 11, la Teatrul de Stat la serbarea noastră jubiliară".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 27 Mai 2011
Stire din Cultură-Educație : Onor la "Decebal"
Joi, 26 Mai 2011
Stire din Cultură-Educație : Vine Bacul, uite șpaga!
Pagina a fost generata in 1.7509 secunde