„Polifoniile sinelui” – volumul pe care scriitorul și publicistul Ovidiu Dunăreanu îl dedică Dobrogei culturale

406
„Polifoniile sinelui” – volumul pe care scriitorul și publicistul Ovidiu Dunăreanu îl dedică Dobrogei culturale - fondpolifoniilesineluideovidiudu-1629146065.jpg

Articole de la același autor

„Dobrogea, oriunde mă găsesc în ea, redeșteaptă în mine o mare orchestră. Cântecul ei nepieritor este în egală măsură și cântecul vieții mele.” Această declarație de suflet este motto-ul volumului „Polifoniile sinelui”, ieșit recent de sub tiparul editurii „Ex Ponto” din Constanța, sub semnătura scriitorului și publicistului Ovidiu Dunăreanu.

Dacă în senzaționalul roman „Lumina îndepărtată a fluviului – istorisiri din Condica marilor și micilor praznice”, volum nominalizat pentru Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2015, Ovidiu Dunăreanu ne-a oferit proba uriașului său talent scriitoricesc, noul volum este dovada calităților sale de eseist și fin observator al vieții culturale dobrogene.

În „Polifoniile sinelui” sunt reunite - precum instrumentele muzicale într-o mare orchestră – editoriale, eseuri, note de lectură și articole semnate de publicistul Ovidiu Dunăreanu și apărute în revistele „Tomis”, „Ex Ponto” și alte publicații literare. Cele mai multe dintre ele ne vorbesc despre personalitățile literaturii și artei dobrogene contemporane, despre scriitorii din zilele noastre și cărțile lor, despre instituțiile, publicațiile și evenimentele culturale de la malul Mării Negre din ultimele decenii. Altele – constituindu-se în acte de arheologie culturală - sapă în trecutul îndepărtat pentru a aduce la lumina zilei dovezi despre modul în care destinul spiritual al Dobrogei a fost marcat de personalități, precum Mihail Eminescu și Theodor T. Burrada, ori reviste, precum „Litoral”, apărută cu întreruperi în perioada celui de Al Doilea Război Mondial.

Volumul ne dezvăluie personalitatea deosebit de complexă a scriitorului și publicistului Ovidiu Dunăreanu. Talentul de filosof literar este relevat mai cu seamă în eseul „Despre puterea de creație”, cel de documentarist, în articolele „Literatura din Dobrogea” (I și II), iar spiritul său critic se exprimă pe deplin în eseul „Ignorarea sistematică și premeditată a culturii”.

„Despre Ovidiu Dunăreanu se poate scrie doar cu inima, pentru că nu poți sta față în față cu el, să-l asculți povestindu-ți câte se întâmplă în lună, în stele și pe pământ, dar mai ales în Ostrovul său miraculos, și să nu-l iubești. Este dăruit cu harul povestirii cum rar i-a mai fost dat vreunui om să fie”, afirmă scriitoarea Diana Dobrița Bîlea, în prefața volumului.

Criticul literar Alex Ștefănescu scria despre scriitorul constănțean, în articolul „Cronici ale vieții noastre de azi”, publicat în „România literară”, nr. 14, din 13 aprilie 2007: „Ovidiu Dunăreanu este, în publicistică, un om de atitudine, care incriminează sever deculturalizarea societății românești de astăzi. El nu-și deplânge, ca alți autori, propria soartă, ci se pronunță în probleme care interesează întreaga comunitate de scriitori. (...) Ovidiu Dunăreanu este mai mult decât un observator (atent, intransigent, cu talent de pamfletar) al vieții culturale (din Dobrogea și din întreaga țară) și anume un creator de viață culturală.”

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.088 secunde