Problemele din învățământ, între demagogie, populism și neputință

457
4

Articole de la același autor

La finele săptămânii trecute, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a inițiat, la nivel național, o masă rotundă la care a invitat politicienii care tocmai s-au lansat în campania alegerilor europarlamentare.


La Constanța, sindicaliștii din în-vățământ s-au aflat față-n față cu Puiu Hașotti (senator PNL), Dănuț Culețu (deputat Forța Civică), Maria Sta-vrositu (președinte PNȚCD Con-stanța, candidat la alegerile euro-parlamentare), Gigi Chiru (senator, președinte PDL Constanța), Aisel Ismail (delegat al Instituției Prefectului), reprezentanți ai asociațiilor profesionale ale cadrelor didactice, ai asociațiilor părinților, studenților și elevilor.


Sindicatul propunea spre dez-batere patru soluții la problemele majore ale învățământului, cu pre-cădere pe tema "salarizării nemo-tivante, chiar jignitoare a personalului didactic", ultima referindu-se la "schimbarea radicală a programelor școlare, în sensul de a se pune accent pe partea aplicativă și nu pe cea informativă, cum este în prezent".


Evident că, unul câte unul, cei patru oameni politici prezenți s-au arătat puternic afectați de problemele cu care se confruntă învățământul românesc, ajungând până la a de-clara că "ce se întâmplă cu învă-țământul românesc este atentat la siguranța națională". 


Unde este onestitatea clasei politice?
Ca universitar, Puiu Hașotti s-a arătat revoltat de faptul că în manualele de istorie se vorbește despre Andreea Esca, dar nu se vorbește despre Constituția de la 1823. A mai propus organizarea de concursuri pentru ocuparea catedrelor care ar putea stimula învățământul. 


Senatorul Chiru a recunoscut că, fiind în opoziție, nu are la îndemână alte instrumente decât declarația politică, întrebările și interpelările. "Nu avem alt instrument decât să solicităm Guvernului să respecte legea cu privire la salarizare", a mai adăugat Gigi Chiru. 


Președintele FSLI Constanța, prof. Mitică Iosif, nu s-a lăsat "dus de val" și i-a rugat pe politicienii prezenți "să depășească această barieră între ceea ce știm că putem face și putem promite în mod onest și ceea ce promitem știind că nu vom putea face. Multe dintre problemele învățământului de astăzi pornesc și de la o astfel de abordare", a ținut să precizeze prof. Iosif. 


Pe de altă parte, Maria Stavrositu a recunoscut că subiectul este același de acum doi ani, din 2012. "Nu cred să fie vreun politician care să vă spună că nu este de acord cu propunerile dvs., iar dacă ar fi onești v-ar spune că nu au soluții, pentru că nu sunt bani. Spuneți că nu vreți să auziți de politică, dar deciziile de unde vin? Atâta timp cât vom fi apatici la cine sunt cei care ne reprezintă vom avea același bla-bla fără finalitate!", a mai spus Stavrositu.


Deputatul Dănut Culețu a vorbit despre standardul umilitor al cadrelor didactice, "iar majoritatea guvernanților sunt constrânși pe considerente bugetare să adopte stilul populist. România mai are mult până să fie pregătită din punct de vedere politic, iar clasa politică tânără nu mi-a dovedit că are o viziune stra-tegică, axată pe elementele cele mai importante ale acestei țări", a mai afirmat Culețu.


"Copiii noștri sunt din ce în ce mai analfabeți"
Cu o vechime de peste 15 ani în învățământul preuniversitar, în calitate de părinte-membru a diverse comisii, Adrian Topor a declarat că deși cunosc realitatea învățământului românesc, politicienii nu acordă atenția cuvenită. "Există o unică rezolvare, firească, și anume să se acorde învățământului românesc 6% din PIB. Nu noi am scris Legea Educației, ci pe baza expertizei pe care o au politicienii au hotărât să acorde 6% educației. În toată această gâlceavă, copiii noștri sunt din ce în ce mai analfabeți, mai puțin pregătiți pentru școală. Ajung în liceu să nu știe să facă o înmulțire cu virgulă și să nu se poată integra în societate. Mi-e rușine că s-a ajuns aici, din vina mea că am votat pe cine nu trebuia. Am crezut cu naivitate în tot ce s-a promis și am ajuns să investim tot noi, părinții, din ce în ce mai mult, pentru a suplini diferența până la 6%", a mai spus Topor.


Comentează știrea

Herodot
28 aprilie 2014
Mâna pe carte!

Îl cunosc destul de bine pe dl. Hașotti și nu-l cred în stare să debiteze o inepție de tipul "Constituția de la 1823"! Puneți dv. mâna pe carte, stimată jurnalistă, și buchisiți acolo că este vorba despre Constituția din 1923. Dacă nu este vorba despre o încercare penibilă de discreditare a domnului senator, putem vorbi despre o incultură crasă a doamnei Simona ANGHEL

Tucidide
28 aprilie 2014
Dezbatere

Cred că ai dreptate. Totuși, nu putem trece cu vederea faptul că domnul senator Hașotti, fost profesor în învățământul preuniversitar, fost arheolog, acum influent lider de grup parlamentar, face declarații pur influențate de interesul politic de moment al domniei sale, având mai puțină dorință de a face ceva util și concret pentru foștii săi colegi, pentru sistemul de învățământ, atât timp cât acceptă deschis faptul că cererile formulate de sindicaliști sunt minimale. Dacă toți politicienii acționează în același mod, adică da, aveți perfectă dreptate, situația este gravă, catastrofală chiar, dar nu avem ce face, atunci înțeleg și de ce societatea românească este unde este și de ce munca sindicatelor din învățământ este o muncă de Sisif, o luptă veșnică cu ,,morile de vânt" ale politicii de tip dâmbovițean. Pretindem că nu avem bani la buget, dar se fură pe rupte (ghițiți de către cine ???; aaaa, păi chiar nu înțeleg de ce vă uitați spre Parlament, Guvern, Primării, Consilii Județene, Agenții de administrare fiscală, ș.a; ei ne apără de hoți, nu ???.), marii contribuabili sunt iertați de datorii, colectarea de impozite și taxe este jalnică, evaziunea fiscală uriașă, Avem bani pentru a construi terenuri de sport pe terenuri aflate în pantă, pentru parcuri pe care apoi le abandonăm pentru că întreținerea lor este prea costisitoare, pentru autoatrăzi extraordinar de scumpe, dar foarte greu și prost executate, pentru pistă de schi la Ion Corvin, pentru școli în localități unde cu greu mai găsești 6-7 copilași, pentru a construi gardul vreunei școli amărâte din mediul rural cu banii cu care ai fi construit întreaga școală, În rest, numai de bine ! Și pentru că tot vin alegerile, un îndemn pentru toți concetățenii: politicienii declară mereu că ne vor binele. Să nu îi lăsăm să ni-l ia !!!

DODO
28 aprilie 2014
ca la carte

Prea multe bijbiieli,singura soutie disciplina in scoli sustinuta puternic si de familiile elevilor.Nu uitati ca temelia se pune in cei 6-7 ani de acasa.Parinti mai temperati-va excesul de dragoste,caci mai tirziu veti regreta ( exmple sint destule)!

Enăchiță Văcărescu
29 aprilie 2014
Rușine!

Domnilor, chiar mă încearcă o stare de vomă când îi văd pe acești pseudo-lideri de sindicat, care susțin că fac ceva pentru învățământ, când de fapt toată lumea știe că ei primesc niște indemnizații nemeritate, plătite din partea tuturor membrilor de sindicat, pentru care de fapt nu fac absolut, dar absolut nimic! Au tupeul să susțină că "luptă" pentru interesul cadrelor didactice, dar sunt de-a dreptul jalnici, penibili, niște farsori de doi lei, pardon, de doi bani! Care sunt marile realizări ale sindicatului din Constanța care vă recomandă? Alo, mai stați domnilor prin școli, mai vedeți care sunt nevoile, copiilor, profesorilor, faceți ceva concret, lăsați demagogia asta ieftină, renunțați la indemnizații, în semn de solidaritate cu cei aflați în necaz, atunci o să fiți credibili și respectați, nu dedestați și contestați cum sunteți acum, cel puțin unii dintre dumneavostră... Vedeți că unii, mai curând tociți culoarele ISJ-ului decât băteți drumurile județului ca să vedeți cu ce probleme reale se confruntă colegii dumneavoastră pe care pretindeți că-i reprezentați.... Ei sunt apostolii învățământului, care-și drămuiesc fiecare părăluță și din puținul pe care-l au mai ajută și câte un copilaș nevoiaș care poate vine la școală și pentru un amărât de corn pe care îl duce acasă unui frățior mai mic.. Vreți respect, dovediți că-l meritați și mai stăm de vorbă! Până atunci meritați să fiți tratați așa cum sunteți!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0704 secunde