Profesorii constănțeni nu au renunțat la zilele libere de dragul asamblării testelor de salivă

2577
2
Profesorii constănțeni nu au renunțat la zilele libere de dragul asamblării testelor de salivă - fondasamblareteste2-1638387982.jpg
După o mini-vacanță de cinci zile, de astăzi se reiau cursurile în învățământul preuniversitar, urmând a fi distribuite și vestitele teste rapide de salivă, pe care managerii unităților de învățământ le-au ridicat vineri, 26 noiembrie, de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”.

Deja se cunoaște situația hilară în care s-a ajuns cu aceste teste, a căror asamblare a „căzut” pe capul cadrelor didactice care ar fi fost recompensate în cazul în care ar fi renunțat la zilele libere pentru a se prezenta la unitatea de învățământ să pună cap la cap toate… „subansamblele”.

Miercuri, din discuțiile purtate cu directorii câtorva unități de învățământ constănțene, a rezultat că cei mai mulți se vor apuca de astăzi să asambleze testele. La Școala gimnazială „Adrian Rădulescu” Murfatlar, cele 1.300 de teste urmează a fi asamblate începând de astăzi, la fel și la Școala Gimnazială nr. 1 Cuza Vodă, unde învață 600 de elevi.

„Chiar ni s-a transmis să nu ne grăbim, pentru că avem timp să chemăm părinții, care zilele acestea au fost plecați”, ne-a declarat prof. Elisabeta Rotaru, director adjunct.

La Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Costinești, unde învață 280 de elevi, prof. Gheorghița Marin, director, ne-a declarat că a fost chiar greu să-i adune pe colegi în aceste zile libere în care mulți au ales să plece din localitate.

„I-am convocat de dimineață mai devreme decât de obicei și cu siguranță ne vom organiza eficient. Apoi vom face ședințe cu părinții. Am înțeles că se pot distribui în zilele de joi și vineri. Suntem un colectiv unit și sigur nu vom avea probleme, iar părinții ne sunt alături”, a spus directorul.

O misiune deloc plăcută pentru cadrele didactice și personalul auxiliar din unitățile de învățământ, care se văd în situația de a presta o muncă voluntară. Deși autoritățile au oferit tutoriale cu instrucțiuni de asamblare a testelor în pungi individuale, părinții și profesorii sunt nemulțumiți.

De altfel, Federația Națională a Părinților (FNP) consideră că modul în care debutează testarea elevilor cu teste pe bază de salivă riscă să genereze haos şi să devină un eșec, solicitând autorităților implicate în această procedură să clarifice mai multe aspecte, dar şi să fie lansate campanii de informare în rândul părinților.

La Colegiul „Mircea”, foști absolvenți, acum mediciniști, dau o mână de ajutor

Conducerea Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” a invitat astăzi foști absolvenți, studenți la Medicină, care să ajute cadrele didactice să asambleze testele și mai apoi să le distribuie elevilor. „Am considerat un gest frumos, ca o punte între generații, cu atât mai mult că sunt la Medicină”, afirma prof. Vasile Nicoară.

La nivelul județului Constanța, după cum a informat Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în majoritatea unităților de învățământ s-a optat pentru testare la domiciliu, cu excepția a patru instituții școlare în care testarea se va realiza într-o formulă combinată, atât în instituția școlară, cât și la domiciliul elevilor.

Acestea sunt Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (în unitatea de învățământ); Grădiniţa Cu Program Prelungit „Lucian Grigorescu” Medgidia (mixt); Liceul Cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” Constanţa (mixt); Liceul Tehnologic „Pontica” Constanţa (mixt); Şcoala Gimnazială „Spectrum” Constanţa (mixt)

La Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, singurul care va testa elevii în unitate, astăzi urmează ca serviciul medical să se ocupe de asamblarea testelor. „Elevii se vor întoarce în instituție de duminică. E clar că nu puteam alege alternativa de a le da spre administrare acasă, întrucât ei locuiesc aproape permanent în unitate. Împreună cu profesorii de la clasă am hotărât să decalăm puțin programul și în loc de 8.30, în zilele de luni și joi, vom începe la ora 9, pentru a putea aplica testele”, a declarat prof. Adrian Ilie, director adjunct.



Comentează știrea

E.C. Ninu
4 decembrie 2021
Felicitari pentru incercări

Felicitari pentru incercarile, oarecum reusite, de a scrie corect numele institutiilor scolare!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4268 secunde