Profesorii, dezamăgiți de noile salarii! "Greva noastră i-a făcut fericiți pe directori și inspectori"

6315

Articole de la același autor

La o săptămână de la încasarea primului salariu majorat, profesorii și angajații din învățământ comentează în cancelarii, dezamăgiți de faptul că prima mărire, de 8%, nu acoperă inflația de 20% care s-a „rostogolit” de la greva din luna mai 2023 și până în prezent peste populație. În schimb, șefii din Educație sunt mulțumiți!

După cum deja se știe, la finalul grevei de anul trecut, salariile au crescut, pentru profesori, cu circa 8% față de nivelul de salarizare din decembrie 2023 și ar urma să fie mărite cu 12% din iunie 2024 față de nivelul de salarizare din decembrie 2023, conform OUG 128/2023. În schimb, directorii de școli și inspectorii primesc cele mai mari salarii și au cele mai ample majorări.

Comparând un salariu de profesor debutant în valoare de circa 3.550 lei de la 1 ianuarie 2024 cu coșul minim de consum pentru un adult, stabilit la peste 3.800 de lei în anul 2023 conform unui raport al Fundației Friedrich Ebert România, acesta este cu 250 de lei mai mic decât suma minimă necesară unui adult pentru un trai decent, estimată în cercetare, scrie edupedu.ro.



„Ce nemernicie…”


La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative. În învățământul preuniversitar, salariile cresc cu 26-28% pentru inspectori și cu aproape 30% pentru directorii de școli, în timp ce pentru cadrele didactice a crescut cu 20%.

„Greva profesorilor a produs cele mai fericite efecte pentru șefii lor! O manevră iscusită, trebuie să recunoaștem! Pentru cei care au avut salarii mari putem să o numim creștere, pentru cei cu salarii mici este nesemnificativ. La cât au crescut prețurile!... Nu mai punem că la unele persoane li s-a luat sporul de doctorat, ca să nu aibă creștere prea mare... O porcărie tot ce se întâmplă!”, a comentat un profesor.

De aceeași părere este și un coleg al său de breaslă: „Dacă ținem cont de inflație, constatăm că s-au micșorat salariile!!! Au «mărit» salariile cu 8% și prețurile cu 20%. Perfect, avem mai puțină putere de cumpărare decât înainte. Da, dar «cei importanți» în sistem, directorii și inspectorii, primesc cele mai mari salarii și majorări, că doar ei au o contribuție «remarcabilă și excepțională», în bunul mers al școlilor și sistemului în sine, plus că vin și alegerile și e mare nevoie de ei!”.

În schimb, un alt cadru didactic se simte jignit, de-a dreptul: „Cei care au făcut presiuni pe profesorii greviști primesc cele mai mari majorări. Ce nemernicie, dacă nu erau greviștii, nu erau banii pentru majorări salariale. Au uitat că profesorii greviști nu au fost plătiți aproape o lună?”.

Total dezamăgite de turnura pe care au luat-o lucrurile după greva din mai 2023, cadrele didactice se gândesc să sancționeze politicul la apropiatele alegeri. „Cum ne-au păcălit ei, așa îi vom păcăli și noi!”, ne-a declarat o educatoare din mediul rural constănțean.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8325 secunde