Viitoarele salarii ale directorilor învrăjbesc profesorii. "Nu credeți că diferența este cam mare?"

21159
1

Articole de la același autor

Zilele acestea, se află în consultare publică proiectul hotărârii de Guvern ce stabilește salariile de bază pentru fiecare funcție de conducere pe fiecare grad și fiecare categorie de unitate de învățământ.Pentru salariile funcțiilor didactice de conducere s-a aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcții să fie peste nivelul maxim al salariilor de bază de execuție cu dirigenție, în vederea eliminării inechităților existente în decembrie 2023.

Prin actualul proiect de act normativ, pentru funcțiile de conducere, din luna ianuarie 2024, vor exista un salariu de bază minim brut de 10.590 lei și un salariu de bază maxim brut de 11.242 lei, diferența între acestea fiind de 652 lei. Iar din luna iunie 2024, vor fi un salariu de bază minim brut de 11.260 lei și un salariu de bază maxim brut de 11.812 lei, diferența între acestea fiind de 552 lei.

Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise pe adresa de e-mail [email protected].„Cine muncește mai mult, profesorul sau directorul?”


Primele reacții virulente nu au întârziat să apară, profesorii comentând pe rețelele de socializare. „Cine muncește mai mult, profesorul sau directorul? Nu credeți că diferența este cam mare? Există directori care muncesc, aduc proiecte, se agită, dar în majoritatea cazurilor, mulți dintre ei primesc banii degeaba, ba mai mult, aduc valoare negativă și încurcă profesorii. Un director de școală care mai e pus și politic și care habar nu are de management să ia astfel de salarii doar pentru că ocupă funcția de director? Să ne trezim la realitate! Bani după competențe și criterii de performanță clare și precise! Evaluări stricte și publice! Și apoi să vedem câți merită astfel de salarii!”, a comentat un fost director, timp de 10 ani, care acum s-a reorientat în privat.

În timp ce un alt profesor este de părere că ar trebui departajată funcția de director de profesia la catedră: „Dar nu ar fi mai bine ca directorii să fie directori și să nu mai acceptați struțo-cămila? Adică, cine dorește funcția de conducere să fie plătit pe normă întreagă, iar postul/catedra să îi fie rezervată... că la noi încă funcționează prostia cu degrevarea, dar nu prea (învățătorii și educatorii trebuie să stea și pe posturile lor și după terminarea orelor să fie directori)!!!!!”.

Acuze la care un director a răspuns: „Din nou postați salariile brute! E clar că urmăriți învrăjbirea dintre salariații din învățământ și celelalte categorii sociale! Deci, de ce nu postați salariile nete, domnilor din minister?! Ca lumea să creadă că avem salarii uriașe, nu-i așa?!”.

Exemple concrete de măriri salariale

Conform explicațiilor oferite de ministrul Ligia Deca la finalul ședinței de Guvern din luna decembrie, când a fost aprobată Ordonanța de Urgență privind majorările, un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I şi peste 25 de ani vechime, cu sporul de suprasolicitare neuropsihică şi dirigenţie, va avea un venit mediu brut în luna iunie de 11.845 lei, în timp ce un director va ajunge la un salariu brut de 12.533 lei, care include sporul de suprasolicitare neuropsihică.

Totodată, un profesor debutant, cu studii superioare de lungă durată, având mai puțin de un an vechime, va beneficia de o creștere de la 5.398 de lei salariu de bază brut, în decembrie 2023, la 6.446 lei în luna iunie (creștere de 19,4%, dintre care 12,6% în ianuarie). Dacă se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică şi indemnizația de dirigenție, în luna iunie, salariul de bază brut va fi de 7.423 de lei. Un director de unitate de învăţământ, gradul I (adică peste 800 de elevi) va avea un salariu de bază brut mărit de la 8.275 de lei în decembrie 2023 la 11.484 de lei în iunie. Dacă se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică, în luna iunie salariul de bază brut va fi de 12.173 de lei (creștere netă de 1.870 de lei).Comentează știrea

Un cadru didactic
8 ianuarie
Salarii director

Salariu mărit+degrevare+ore suplinite Așa ar trebui să calculați salariul unui director! Am uitat sa adaug meditațiile pe care le face in timpul când este de serviciu( pentru că lucrează o zi dimineața, cealaltă după-amiaza.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3525 secunde