Valul de proteste se amplifică îngrijorător, dar profesorii stau ”în banca lor”

11066

Articole de la același autor

După ce salariații Casei Județene de Sănătate Constanţa au reușit să obțină promisiunea majorării salariilor, parcă un tsunami s-a abătut peste angajații altor domenii. Determinați de „modelul” de succes al colegilor lor, care ajunseseră să sisteze plățile către spitale și furnizori, salariații Casei de Pensii au ieșit în stradă de o săptămână, dar fără a fi afectată activitatea instituției. La fel și colegii lor de la Agenția Judeţeană a Forțelor de Muncă. Salariații de la Ambulanță sunt și ei în stradă, iar cei din Poliție au anunțat că vor picheta Prefectura Constanţa. Profesorii, deși discută prin cancelarii că nu văd vreo șansă de aplicare a măririi promise, stau „în banca lor” și își văd de cursuri. Chiar ministrul Ligia Deca și-a schimbat discursul, la începutul acestei luni, declarând că nu exclude ca Legea salarizării să nu fie gata până la 1 ianuarie 2024, dar că ia în calcul „o altă formulă”.

 

Așadar, peste 100 de polițiști au anunțat că încep protestele nemulțumiți de încălcarea unor drepturi în exercitarea profesiei. Ei au transmis o adresă Primăriei Constanța prin care anunță perioada de acțiuni de stradă.

„Vă facem cunoscut că în zilele de 27.11.2023, 28.11.2023 și 29.11.2023 între orele 08.00 şi 16.00, pe trotuarul din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, situat în municipiul Constanța, bdul Mamaia nr. 101-102, județul Constanța, respectiv pe trotuarul din fața Instituției Prefectului Județul Constanța situat în bdul Tomis, nr. 51, municipiul Constanța, județul Constanța se va desfășura o adunare publică organizată de sindicatul nostru. În intervalul orar aferent zilelor de protest vor fi realizate deplasări ale protestatarilor între cele două instituții fără a fi necesară devierea traficului rutier. La adunare vor participa maxim 100 de persoane, fără a se impune existența unui traseu de deplasare.

Scopul adunării publice îl constituie nemulțumirile manifestate referitor la încălcarea drepturilor privind planificarea în serviciu a polițiștilor din cadrul structurii rutiere cât și din cadrul unor structuri de ordine publică de la nivelul IPJ Constanța. Protestul se va desfășura cu respectarea Legii nr. 60/1991”, a transmis drd. Cosmin Andreica, președintele Sindicatului polițiștilor europeni “EUROPOL”.

 

„Așadar, spunem: Ajunge!”



Cu aceste cuvinte debutează și comunicatul transmis de reprezentanții AJOFM Constanța. „Nu vrem să mai tolerăm să fim subestimați și tratați discriminatoriu. Suntem aici pentru a cere cu tărie, condiții de muncă adecvate, personal suficient pentru a face față cerințelor activității noastre și o remunerare pe măsura activității depuse. Nu putem continua să acceptăm tratamentul nedrept și ignorarea nevoilor noastre legitime. Cerem guvernanților să acționeze în interesul nostru și să recunoască contribuția noastră la societate. Solicităm sprijinul publicului și a colegilor noștri din diverse sectoare. Uniți în voce și acțiune, putem determina schimbarea de care avem atâta nevoie. Suntem profesioniști, suntem dedicați, suntem oameni. Este timpul să fim tratați cu respect și să fim recunoscuți pentru munca noastră. Ajunge!”, au transmis angajații AJOFM.

 

De o lună, sindicatele din învățământ tac mâlc

În ciuda faptului că se simt mințiți și o afirmă vehement în mediile de socializare, profesorii asistă la un „silentio stampa” al liderilor sindicali din învățământ, de care se simt trădați, pentru suspendarea grevei de trei săptămâni din această primăvară. Ultima informare comună care a circulat între membrii de sindicat datează din 23 octombrie și se promitea că „săptămâna viitoare se vor definitiva toate calculele financiare și se va lua o decizie, care urmează să fie transpusă într-un act normativ, având în vedere că, fără acesta, nu pot fi cuprinse sumele suplimentare necesare în Legea bugetului de stat pentru anul 2024”. A trecut fix o lună și nici urmă de act normativ.

S-ar părea că viitoarea lege a salarizării, folosită de Guvern ca referință pentru creșterile salariale promise profesorilor de la 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare cel mai devreme după 1 ianuarie 2025, întrucât termenul din PNRR de adoptare a acesteia va fi sfârșitul anului 2024, după cum afirmă unii economiști.

În ultima declarație legată de măririle promise pentru a se pune punct grevei, ministrul Ligia Deca afirma: „Este clar că, neavând Legea salarizării unitare, care este gestionată în elaborarea sa de către Ministerul Muncii, va trebui să se meargă pe o estimare şi de aceea avem aceste discuții în curs cu federațiile sindicale ca, în funcție de bugetul de anul viitor, să putem stabili împreună cu reprezentanții personalului din învățământ care va fi această creștere”.

Va să zică aveți de primit! Ha, ha, ha, ce v-am păcălit!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0643 secunde