Cadrele didactice așteaptă primele promise, dar nici măcar nu au primit cardurile! "Profesorii nu sunt păcălicii nimănui!"

9573

Articole de la același autor

Declanșată în proximitatea examenelor naționale din vara anului 2023, greva generală a cadrelor didactice și nedidactice din România a fost „înăbușită” pe fondul unui pachet de promisiuni salariale făcute de premierul Nicolae Ciucă în fața liderilor sindicali. Promisiuni considerate de membrii de sindicat drept praf în ochi, marea majoritate fiind nemulțumită, ca dovadă „păcăleala” legată de prima de carieră didactică.

Printre promisiunile de la jumătatea lunii iunie 2023 se numărau acordarea sumei de 1.500 lei anual pentru personalul didactic și auxiliar, respectiv 500 lei anual pentru personalul nedidactic până în 2027, precum și o primă tranșă de 50% din noua grilă de salarizare, de la 1 ianuarie 2024.

Zilele acestea, ministrul Educației Ligia Deca anunța că, în cadrul întâlnirii de la Guvern cu reprezentanții sindicatelor, s-au reconfirmat, împreună cu membrii executivului, angajamentele luate: în această lună se vor acorda prima de carieră didactică în valoare de 1.500 de lei pentru cadrele didactice și personalul didactic auxiliar și prima de carieră profesională pentru personalul nedidactic, în valoare de 500 de lei.

Așadar, „în această lună”, fără vreo referire la faptul că aceste carduri trebuiau să ajungă la profesori în intervalul 10 – 20 octombrie, respectiv alimentate în perioada 20-27 octombrie, adică fix săptămâna dinaintea primei vacanțe a acestui an școlar.

Ministerul Educației, în baza informațiilor oferite de inspectoratele școlare, a centralizat lista beneficiarilor finali și a comunicat-o Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene încă de pe 15 august 2023. Așa încât cardurile ce urmează a fi alimentate cu sumele menționate ar fi trebuit să ajungă deja la beneficiari, prin intermediul Companiei Naționale Poșta Română.

IȘJ Constanța tace mâlc

În cursul zilei de ieri, 17 octombrie, am luat legătura cu o serie de profesori constănțeni, pentru a afla dacă au primit aceste carduri prin Poștă. Evident, răspunsul a fost negativ, motiv pentru care am solicitat Inspectoratului Școlar Județean Constanța informații suplimentare. Până la închiderea ediției nu ne-au fost furnizate niciun fel de informații, în ciuda interesului pe care îl suscită acest subiect.

Reamintim că prima de carieră didactică, în valoare nominală de 1.500 lei, se acordă pe suport electronic și vizează următoarele categorii principale de cheltuieli: a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora; b) cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate; c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora; d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

Prima de carieră profesională se acordă sub formă de cursuri de pregătire profesională, precum și de alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, inclusiv kituri de pregătire profesională, dacă este cazul, pentru a susține activitatea didactică atât din sistemul de învățământ universitar de stat, cât și din sistemul de învățământ preuniversitar de stat. Limita plafonului anual este de 500 lei/an școlar.

„Vom asista la prostirea noastră pe termen lung”

Și pentru că tot am intrat în legătură cu profesorii constănțeni, aceștia și-au exprimat indignarea vizavi de faptul că sunt mințiți cu bună știință. „De când s-a pus stop grevei, printr-o mică înțelegere între politicieni și sindicaliști, tot un soi de politicieni și ăștia, colegii în cancelarie comentau că vom asista la prostirea noastră pe termen lung. Este inadmisibil ca la câteva zile de apropierea termenului asumat nimeni să nu spună nimic concret. Profesorii nu sunt păcălicii nimănui”, ne-a declarat un cadru didactic constănțean.

În timp ce un altul e convins că acești bani vor fi folosiți tot unde trebuie să fie folosiți. „Adică unde convine guvernului. Eu, personal, m-am înscris la un curs de programare Java de 1 an, suma este imensă (aproape 9.500 lei), în rate. Providerul NU acceptă astfel de carduri. Iar plătim la CCD să învățăm să deschidem calculatorul sau să folosim Google Classroom? Eu îmi doresc să evoluez. Vreau să fiu capabilă să creez soft educațional pentru disciplina pe care o predau și nu numai. Personal, voi cheltui cele cinci carduri din următorii 5 ani pe ceea ce am personal nevoie și nici așa nu acopăr acest curs. Mă amendează cineva? Să îndrăznească!”.

Cât privește cursurile de pregătire profesională, am remarcat că imediat după anunțul făcut de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin intermediul căruia se derulează programul, au apărut sereleurile cu ofertele lor imbatabile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.322 secunde