Miroase a grevă în România Educată în bătaie de joc?

40738
Miroase a grevă în România Educată în bătaie de joc? - fond-greva-1701977819.jpg

Articole de la același autor

Am scris în repetate rânduri, și nu pentru a agita spiritele mai mult decât trebuie, că profesorii vor fi lăsați ultimii când vine vorba de măririle salariale promise prin OUG 57/2023. Dar nu ne-am imaginat că se va ajunge la o adevărată sfidare.

În contextul în care Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat zilele trecute rezultatele testelor PISA la citire, matematică și științe, iar România s-a clasat pe penultimul loc din Uniunea Europeană, a venit și vestea că salariile profesorilor vor crește cu doar 13% de la 1 ianuarie anul viitor. Mai puțin decât promisese Guvernul în timpul grevei din vară. Iar de la 1 august, ar urma să se aplice o a doua rundă a creșterii salariale, de încă 7%. În ambele cazuri, creșterea s-ar aplica la salariile din decembrie 2023.

Cel mai probabil, propunerea va fi discutată în ședința de guvern de săptămâna viitoare. Prevederile au fost deja dezvăluite de Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, într-o ședință de partid (Partidul Național Liberal, al cărui membru este) de la începutul săptămânii, după cum a scris Europa Liberă.

Proiectul Ministerului de Finanțe mai prevede că Guvernul va amâna cu un an, pentru 2025, și acordarea a 15% din bugetul general consolidat pentru Educație, prevăzută în pachetul „România Educată”, promovat intens de președintele Klaus Iohannis. Amânarea vine în condițiile în care procentul alocat în acest an Ministerului Educației a fost de 2,1% din Produsul Intern Brut, cel mai mic din ultimii zece ani.

Dinainte de a afla aceste vești, prin cancelarii profesorii constănțeni se întreabă cât va mai fi amânată reluarea grevei, pentru că bătaia de joc la adresa celor de la catedră a devenit o practică a clasei politice. Ba chiar unii avansează ideea că după vacanța de iarnă s-ar putea să se intre în grevă.

Reamintim că pe 23 noiembrie, cu o zi înainte de ultimele negocieri cu sindicatele din Învățământ, întrebat cum va rezolva problema măririi salariilor profesorilor, premierul Marcel Ciolacu a răspuns: „Profesorii au avut o creștere aprobată în avans de 25% care, atunci când s-a pus în aplicare, s-a dovedit a fi de aproape 30%. Ca efort bugetar, nominal, vorbesc. Cifrele nu au cum să mintă. Poimâine la ora 10:00 am iar întâlnire cu liderii. Nu vom avea o lege a salarizării pusă în aplicare pe anul viitor. Vom avea discuțiile astfel încât până la legea salarizării să acoperim cât mai mult din acești 50%”. Mulți au înțeles de atunci că nu se vor alege cu mărirea promisă, mai ales că nici Ligia Deca, ministrul Educației, nu a fost fermă în afirmații.

Acum, reprezentanții sindicatelor așteaptă revenirea din Statele Unite a prim-ministrului, pentru a mai bifa o vizită la Guvern. Că de primit ce s-a promis, slabă nădejde!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3985 secunde