Solidaritatea Sanitară și Sanitas strâng semnături pentru greva generală

219
Solidaritatea Sanitară și Sanitas strâng semnături pentru greva generală - solidaritateasanitaraprotestfb99-1705501749.jpg

Articole de la același autor

Federația Solidaritatea Sanitară din România și Federația SANITAS strâng semnături pentru declanșarea grevei generale, aceasta fiind „cea mai eficientă cale de presiune asupra guvernanților”, afirmă aceștia.


Dacă în urmă cu o săptămână, erau strânse 50 de mii de semnături, între timp, numărul acestora a ajuns la aproape 70 de mii.
Data limită de strângere a semnăturilor este 18 ianuarie.


„Suntem hotărâți să mergem până la capăt: GREVA GENERALĂ!”, transmite Federația Sanitas.


Principalul motiv al declanșării grevei îl nivelul de salarizare. Aceștia solicită o creștere de până la 25%, iar nivelul minim fiind cel precizat în revendicările conflictului colectiv de muncă.


Nivelul actual al salarizării în sănătate evidențiază lipsa de respect cu care guvernanții tratează profesioniștii din acest sector public, consideră reprezentanții de la Solidaritatea Sanitară.


Printre nemulțumiri se află și modul în care sunt remunerate gărzile.


Revendicările conflictului colectiv de muncă sunt următoarele:


Acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienților de ierarhizare la salariul minim pe economie în plată, raportarea sporurilor la salariul de bază în plată și plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază.
Majorarea nediscriminatorie a salariilor de bază pentru toate categoriile de personal din Sănătate cu același procent stabilit pentru categoriile de personal similare din sectorul Educație, respectiv cel puțin 20% pentru anul 2024.
Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie în plată.
Finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor și anexelor conform obligațiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025;
Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor;
Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate;
Recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului complet de cotizare pentru pensie pentru angajații cu mai multe CIM-uri.
Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a mers, împreună cu ministrul Alexandru Rafila, la reuniunea Consiliului Național al Federației Sanitas, care a strâns aproape 60 de reprezentanți.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5358 secunde