Carmen Tocală: „Avem obligaţia să sporim numărul antrenorilor, dar şi calitatea acestora”

169
Carmen Tocală: „Avem obligaţia să sporim numărul antrenorilor, dar şi calitatea acestora” - tocala-baschet-1705501468.jpg

Articole de la același autor

Preşedinta Federaţiei Române de Baschet (FRB), Carmen Tocală, a declarat că organizaţia pe care o conduce are obligaţia de a creşte numărul antrenorilor, dar mai ales calitatea acestora.

Monitorul şi scouterul se vor regăsi în organigramele cluburilor şi vor avea rolul de a descoperi talente în rândul micilor jucători de baschet.

„Numărul antrenorilor, da, trebuie să crească, este o obligaţie pe care o avem, să sporim numărul antrenorilor, dar şi calitatea acestora. Antrenorii trebuie să meargă în unităţile de învăţământ astfel încât să îi atragem către această profesie. Le oferim ocazia de a simţi bucuria şi satisfacţia antrenorului atunci când copilul reuşeşte să execute un procedeu şi îi atragem în felul acesta. Îşi vor face grupe chiar din timpul activităţii sportive prin programul 'Să creştem sănătos'. Ne propunem de asemenea să introducem monitorul de baschet şi scouterul, care este antrenorul care va descoperi talente în şcoli, pe stradă şi la orice tipuri de activităţi, şi care va duce jucătorii către antrenorul de baschet”, a declarat preşedinta FRB.

Tocală a precizat că în momentul de faţă numărul antrenorilor este suficient pentru a acoperi cererea de pe piaţă, dar a pus accent pe calitatea tehnicienilor, care trebuie să se perfecţioneze permanent.

„Eu chiar nu cred că există o penurie de antrenori, dar trebuie să avem grijă cum perfecţionăm antrenorii din baschet. Ca număr sunt în momentul de faţă antrenori care pot face faţă cerinţelor de pe piaţă, dar perfecţionarea antrenorilor trebuie să fie un proces permanent. Se reorganizează Colegiul naţional al antrenorilor, începem un program de licenţiere şi un program de perfecţionare a acestora în conformitate cu cerinţele internaţionale ale jocului de baschet”, a explicat Tocală.

În ceea ce priveşte metodele de antrenament la nivel de copii şi juniori, Carmen Tocală a atras atenţia tehnicienilor că trebuie să existe o linie metodică unitară şi că trebuie să facă distincţie între ceea ce învaţă din mediul online şi ceea ce pot pune în practică.

„Antrenorii de baschet sunt foarte pasionaţi, dar trebuie să facem distincţia între ceea ce învăţăm de pe internet şi de pe YouTube şi cum ne adresăm copiilor noştri şi căror copii ne adresăm cu ceea ce găsim pe internet. Pentru că diferă foarte mult metodele de pregătire între ceea ce găsim în online şi ceea ce punem în practică. Şi atunci avem o linie metodică unitară Colegiul antrenorilor şi va trebui să ne antrenăm în toată ţara după acelaşi model, să vorbim o singură limbă. Pentru că fundamentele trebuie să fie aceleaşi la toţi copiii şi cerinţele trebuie să fie de sus în jos, însemnând de la Mihai Silvăşan (antrenorul echipei naţionale de seniori, n. red.) în jos, toţi trebuie să vorbească aceeaşi limbă. Antrenorii noştri trebuie să se adapteze la cerinţele lui Mihai Silvăşan şi a colectivului tehnic şi a departamentului tehnic al FRB”, a explicat Tocală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5346 secunde