Actrița Ileana Ploscaru:

"Publicul este motorașul meu… căruia îi ofer tot sufletul"

408
1

Articole de la același autor

Printr-un memoriu adresat Consiliului Local al municipiului Constanța, Daniela Dumitrescu, directorul Teatrului de Stat, solicită acordarea titlului de Cetățean de onoare al municipiului Constanța distinsei actrițe Ileana Ploscaru, la împlinirea a 55 de ani de când a urcat pentru prima dată pe scena teatrului constănțean, în spectacolul "Zări necuprinse" de Nikolai Virta. 


38 de semnături și tot atâția actori au semnat o listă prin care sunt de acord ca Ilenei Ploscaru să i se acorde acest titlu, pentru o carieră prodigioasă, în care a acumulat numeroase premii și distincții și a reprezentat un model, un mentor și un profesor pentru generații întregi de actori. "Își consideră profesia un har de la Dumnezeu, o menire, pe care și-o va îndeplini atât cât va respira", mai preci-zează același director.


În luna aprilie, după magistrala interpretare de la premiera piesei "Titanic Vals", am realizat un interviu cu doamna scenei constănțene, în care mărturisea: "Când cineva a făcut această meserie din plăcere, devine a doua lui viață și este cea care îl ține. Ce să fac acasă, când încă pot juca! Citesc până mă dor ochii, de plimbat nu mă pot plimba tot timpul din cauza vremii, am călătorit cât s-a putut prin străinătate, iar fizic nu mai ține să fac turism, o las mai domol. Dar teatru nu, teatru pot să fac! Eu nu pot trăi în afara teatrului. Pe mine, dacă mă trimiți acasă, m-ai pe-depsit! Depind enorm de public, care este moto-rașul meu și de aplauzele lui. Iar public ai dacă îi oferi, iar eu îmi ofer tot sufletul. Nu mă fac că joc, o fac cinstit! Iar memoria, slavă Domnului, mă ține încă și mi-o exersez în fel și fel".


Și ca o dovadă a imen-sei sale dedicații, ne ruga să nu precizăm, dar ju-case cu mâna în ghips și chiar nu i-a fost deloc ușor să joace așa încât să… nu observe spectatorii. Oare ce poate fi mai elocvent pentru un actor cu totul special, în fața căruia ne înclinăm cu admirație și profund respect.


Pentru amatorii de sta-tistici, cariera Ilenei Ploscaru poate fi rezumată astfel: 75 de ani de la debutul absolut pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca, 70 de ani de la intrarea în Conservator, 65 de ani de activitate profesionistă și 55 de ani în slujba scenei constănțene.


Comentează știrea

Mine
26 noiembrie 2016
Ileana Ploscaru.

Excelent ! Sa traiti pentru ........ ca ne trebuiti !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4094 secunde