Redeschiderea şcolilor, pregătită pe genunchi. „Nu trebuia să ne grăbim!”

1610

Articole de la același autor

Copiii din 48 de localităţi din judeţul Constanţa vor merge, de luni, la grădiniţă, la şcoală sau la liceu. În alte 21 de localităţi, unităţile de învăţământ se vor deschide doar pentru cei mici şi pentru cei din clasele terminale, a VIII-a şi a XII-a, iar, în localitatea Dumbrăveni, unde incidenţa îmbolnăvirilor este peste 3, vor continua cu toţii cursurile în online. Multe cadre didactice îşi fac însă griji că pregătirile s-au făcut în grabă şi că riscul de transmitere a virusului va fi foarte mare.

Cu un ordin comun, semnat de ministrul Educaţiei şi ministrul Sănătăţii, seara târziu, în care cea mai mare responsabilitate pentru protejarea copiilor revine şcolilor şi profesorilor, reluarea mult-aşteptată a cursurilor faţă în faţă este aşteptată mai mult cu emoţie decât cu bucurie de foarte mulţi părinţi şi de numeroase cadre didactice. Liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, Mitică Iosif, susţine că metodologia stabilită de cele două ministere este un document făcut în grabă, cu multe scăpări.



„La nivelul Comisiei de Dialog Social constituită la nivelul Instituţiei Prefectului, am cerut două lucruri, ori să urgenteze vaccinarea personalului din învăţământ aşa încât pe 8 februarie să fie toţi vaccinaţi, ori, până se remediază această situaţie, pentru a-i pune în siguranţă pe colegii noştri şi pe elevi, să se rămână în învăţământul online. Sunt extraordinar de dezamăgit şi, în numele colegilor mei, sunt revoltat pentru că ordinul este un document făcut în grabă, iar, ceea ce este impardonabil, este că luni, pe 8 februarie, directorii, colegii noştri din şcoli, trebuie să asigure toate condiţiile pentru buna desfăşurare a orelor şi ei nu ştiu cine, cum şi cu ce vor face acest lucru. Consider că este o scăpare şi o lipsă de profesionalism şi din partea ministerului şi din partea Guvernului României”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, preşedintele SLSIP Constanţa, Mitică Iosif.



„Să nu avem surprize!”

Acesta consideră că nu era necesară toată această grabă şi presiune şi că nu o soluţie de compromis era chiar amânarea revenirii la cursurile faţă în faţă cu o săptămână, astfel încât pregătirile să se poată face temeinic. În plus, sindicaliştii consideră că educatorii, învăţătorii sau profesorii nu ar trebui să fie responsabili cu triajul epidemiologic. „Dacă este să facem acel triaj epidemiologic, haideţi să ne gândim care sunt competenţele medicale ale colegilor noştri. În al doilea rând, trebuie să existe un buget de timp. Poate avem o şcoală cu 800 de elevi, nu zic un minut pentru fiecare elev, spui 30 de secunde, dar dacă transformăm în minute şi minutele în ore, veţi vedea că ar trebui să îi chemăm pe copilaşi de la 6 dimineaţa ca până la 8, când începe şcoala, să putem face acest triaj. Din punctul meu de vedere, pe de o parte, da, era o dorinţă mare şi din partea colegilor noştri şi din partea elevilor, a familiilor, să revină la şcoală, dar cred că trebuia să nu ne grăbim şi să luăm în calcul toate aspectele, să pregătim temeinic această revenire, ca să nu avem surprize. Alte state au suspendat cursurile, au luat decizia de a reveni şi în urma evoluţiei epidemiologice, în două – trei săptămâni, au redevenit înţelepte şi au mers înapoi la învăţământul online. Vom vedea ce va fi, eu sper ca totul să se desfăşoare în siguranţă pentru toată lumea”, a mai spus liderul de sindicat.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.643 secunde