"Românie dragă, Elveția mea"- un ochi râde, unul plânge

684
"Românie dragă, Elveția mea" este titlul spectacolului jucat sâmbătă, pe scena Casei de Cultură, de către patru tineri actori veniți din București. Având în față o sală aproape plină în față, actorii au transmis un mesaj pe cât de comic pe atât de cumplit de real și, în esență, dramatic: totul se poate măsura în bani. Mai precis, în euro – 100, 1000…
S-a râs mult, s-a hohotit, s-a chicotit cu poftă, deoarece jocul celor patru a avut nerv, culoare, detentă.
Garanția unui text bun a fost dată de semnătura autorului, Cornel Udrea, un maestru al comediei care știe să amestece comercial genul revistei cu dramaticul.
Pe lângă aceasta, și inspirația de a transforma secvențe din spectacol în reprize interactive, care au antrenat direct și persoane din public în joc, a adus un plus de savoare gustat din plin de cei prezenți.
Subiectul a tratat, pe suportul dat de un show tv în care participanții au intrat însetați de câștig (ca într-o arenă fără lei, ci cu "euroi"), trei tipologii de femei ce vor să scape de nefericire. Minodora Fluieraș - văduva felină, romanțioasă și hitleristă în idei - care crede că doar cei puternici merită să supraviețuiască, iar ceilalți merită să fie anihilați, Alexandra - prostitu-ata pentru care totul se consumă cu scântei, primitiv și fără subtilități psihologice și Melania Mărdulce – copila hazliu de naivă, supărător de luminoasă într-o lume a neclarității, adică victima perfectă. În rolul gazdei show-ului tv, "frumoasa" doamnă Rodica, a jucat George Crețu, un actor care a reușit un rol de travesti pur și simplu delicios.
Cu un scenariu bun, o regie (Crista Bilciu) inspirată și patru actori proaspeți, pentru care scena devenise centrul universului, "Românie dragă, Elveția mea" a demonstrat că nu trebuie să existe nume sonore pe un afiș pentru care publicul să vină la un spectacol. Și acest lucru înseamnă o mare speranță pentru teatrul românesc și mai ales pentru tinerii actori care
și-au ales această meserie în… această Românie a vremurilor prezente.
Spectacolul a însemnat totodată și revenirea pe scenă a lui Doris Ciortan – în rolul blondei fragile ca un fir de păpădie, o constănțeancă frumoasă, care a avut un vis și l-a urmat cu o îndârjire și o forță de muncă mai rar întâlnite la generația celor care, la 20 de ani, nu prea știu exact ce drum au în față.
"Românie dragă, Elveția mea" a plăcut și sper ca, pe lângă reprezentațiile date periodic în București, să mai revină și în Constanța. Dintr-un motiv simplu: cât timp încă mai râdem de bolile grave, purulente și cu potențial maxim de complicare ale societății noastre, înseamnă că mai avem o șansă să scăpăm…
Mirela COMAN

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 05 Martie 2010
Stire din Cultură-Educație : "Blocați… în dormitor"
Pagina a fost generata in 0.8553 secunde