Sărbătoare mare la creştini! Sfântul Dumitru, cinstit două zile!

414
Sărbătoare mare la creştini! Sfântul Dumitru, cinstit două zile! - sfdumitru2copy-1666718446.jpg

Articole de la același autor

Sfântul Dumitru este sărbătorit pe 26 octombrie atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic, constituind una dintre cele mai mari sărbători ale toamnei. Peste 300.000 de mii de români îşi sărbătoresc în prezent ziua numelui cu ocazia celebrării Sfântului Dumitru, pe data de 26 octombrie. În ziua următoare, 27 octombrie, este prăznuit Sfântul Dimitrie cel Nou Basarabov, din Basarabi, ocrotitorul Bucureștilor.

Numele Dumitru - Dumitra și popularul prenume Mitică își au originea în grecescul Demetrios, provenit din Demeter sau Demetra, zeița greacă a agriculturii și fertilității. În tradiția populară românească este considerat patronul păstorilor, cel care desfrunzește codrul şi usucă toate plantele. De aceea se spune că ciobanii află de ziua Sfântului Dumitru cum va fi iarna.

Sfântul Dimitrie Izvorâtor de Mir a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu. Acesta era fiul voievodului cetății Tesalonicului. El a fost botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. Sfântul Dumitru era învățat de către părinții lui, în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie.

Sărbătoarea de Sf. Dumitru are conotații importante pentru păstori. Ciobanii puteau să afle mersul vremii. Ei îşi așază dulama în mijlocul oilor şi se uită ce oaie se așază pe ea. Dacă se va așeza o oaie neagră, e semn că iarna va fi bună, iar dacă se așază o oaie albă, iarna va fi aspră.

Sfântul Dumitru este considerat tutelarul iernii, existând credința că în această zi căldura „intră în pământ” şi gerul începe să-şi facă simțită prezența. În credința populară mai există şi ideea că Sfântul Dumitru ar fi cel care a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtășanie.

Pe vremuri, această zi era considerată ziua în care se tocmeau târguri şi vânzări, precum se şi stricau învoieli făcute pe timpul verii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4966 secunde