Schimburile internaționale de elevi în comuna Cumpăna sunt susținute de administrație

2663

Articole de la același autor

La finele săptămânii trecute, s-a aflat într-o vizită de lucru în comuna Cumpăna o delegație de profesori din Republica Turcia, condusă de prof. Orçun Yilmaz, director al Şcolii Gimnaziale Kavaklı din districtul Beylikdüzü, prilej cu care aceștia au efectuat o serie de vizite și întâlniri cu oficiali turci și cei români din comuna Cumpăna, dar și din orașul Constanța.

De altfel, vizita face parte din proiectul de înfrățire între Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna și Școala Gimnazială „Kavakli” din Istanbul (Turcia), ce are ca scop stabilirea relațiilor de colaborare în domeniile educație și cultură, între cele două instituții. „Este un parteneriat inter-instituțional mai vechi, de-acum trei ani, pe care l-am reluat anul acesta”, a declarat prof. Ionela Baciu, directorul liceului din Cumpăna.

Din delegația turcă au făcut parte: prof. Ibrahim Ender Aktan (preşedinte- Sindicatul învățământului SEN, filiala nr. 9-Istanbul), prof. Alper Bayram (director-Inspectoratul Școlar, filiala Beylikduzu, Istanbul), prof. Izzet Tazegüney (președinte Comisia de Cultură - SEN), prof. Bahadir Oğuz (Liceul Tehnic de Meserii Anadolu, Beylikdüzü) şi prof. Fatih Yilmaz.



Proiecte la Liceul „Nicolae Dumitrescu”


Vizitele au început cu Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, unde există două săli dotate de TIKA, urmate de vizite la Primăria Cumpăna, Complexul Sportiv “Centenar 2018” și Campusul Școlar din Cumpăna.

De asemenea, din agenda delegației turce a mai făcut parte o întâlnire la Uniunea Democrată Turcă din România, unde i-a întâmpinat președintele UDTR, ing. Osman Fedbi, după care a urmat întâlnirea cu consulul Emre Yurdakul la Consulatul Republicii Turcia la Constanța.

Pe tot parcursul zilei, delegația a fost însoțită de primarul Mariana Gâju, directorul Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu" - Ionela Baciu și profesorul de limba turcă Firdes Musledin.

Ca urmare a acestei activități se dorește înfrățirea comunei Cumpăna cu districtul Beylikduz în vederea schimbului de experiență, organizării de activități sportive pentru copii și desfășurării de activități specifice.

„În cadrul acestui parteneriat vor avea loc schimburi de profesori, precum și schimburi cu elevii de gimnaziu și liceu, acțiune care este sprijinită de Primăria Cumpăna, care va deconta cheltuielile de transport ale elevilor. Și după aceea se va ocupa și de cheltuielile de găzduire ale elevilor din Turcia”, a spus prof. Ionela Baciu. Care a mai adăugat că se află în derulare la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna proiectul „Balkan Junior”, cu tematică în domeniul tehnologiilor moderne Mecatronica, la care sunt partenere Turcia, Macedonia, Serbia, Slovenia și România. Acest proiect este concretizat în Concursul Internațional „Balkan Junior”, care a fost lansat în anul 2014 cu participarea a opt țări: Turcia, Slovenia, Serbia, Croația, Bosnia - Hertegovina, Muntenegru, Macedonia și România. Începând cu anul 2019, Liceul „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna devine parte componentă a acestui proiect internațional împreună cu Liceul Tehnologic „Tomis” din Constanța. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4125 secunde