Școala de acasă. Lecții online, fără echipamente și fără strategie

364

Articole de la același autor

În perioada crizei coronavirusului, școala de acasă se dovedește o problemă extrem de complicată. În timp ce unele cadre didactice au găsit repede o variantă și țin permanent legătura cu elevii, altele încă nu au demarat lecțiile online. Ministerul Educației le întinde o mână de ajutor, lansând o platformă special dedicată acestor cursuri, iar Inspectoratul Școlar Județean Constanța lansează un apel la agenții economici să sprijine și elevii care nu au echipamentele necesare.

Vacanța forțată impusă de pandemia cu coronavirus a luat prin surprindere întregul sistem de învățământ românesc. S-a constatat astfel că nu există niciun fel de strategie în ce privește continuarea învățării de acasă, în mediul online. Fiecare cadru didactic, fiecare unitate de învățământ a făcut cum s-a priceput. Unii au folosit platformele deja existente online, alții s-au mulțumit doar să dea teme lungi și complicate elevilor, pentru a-i ține ocupați.

Tocmai de aceea, Ministerul Educației și Cercetării a lansat, ieri, platforma Digital pe educred.ro, un spațiu creat pentru toate cadrele didactice care doresc să valorifice noile tehnologii în activitățile de învățare cu elevii. "Această platformă a fost dezvoltată de echipa proiectului Curriculum Relevant, Educație deschisă pentru toți - CRED, cu sprijinul experților Institutului de Științe ale Educației, în scopul susținerii cadrelor didactice și elevilor pentru continuarea învățării de acasă", a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie.

În acest spațiu virtual sunt centralizate mai multe tipuri de resurse digitale și informații utile în activitățile educaționale desfășurate. Toate resursele colectate pe platformă sunt gratuite. Cadrele didactice vor avea posibilitatea de a accesa resurse de învățare necesare pentru susținerea activităților la distanță cu elevii, instrumente digitale cu ajutorul cărora pot fi dezvoltate astfel de resurse, platforme de învățare colaborativă, adaptată contextului clasei de elevi și resurselor de la nivel de școală, dar și instrumente utile de comunicare și colaborare la distanță, precum și comunități de învățare în care pot fi împărtășite experiențe și resurse cu alți colegi de disciplină.

"Încurajăm cadrele didactice să se implice în acest efort de colaborare și sprijin, la nivel național, să împărtășească tuturor colegilor de breaslă resursele dezvoltate, prin completarea unui formular de încărcare, accesibil pe prima pagină a platformei", a precizat ministrul Educației.

Apel la agenții economici să doneze tablete pentru elevi

La rândul său, inspectorul școlar general al județului Constanța, prof. Sorin Mihai, a lansat un apel către agenții economici să sprijine elevii cu echipamente necesare participării la lecțiile online.

"Profesorii, învățătorii și educatorii au înțeles că învățarea online nu se substituie cursurilor de la clasă, că trebuie să îi atragem pe elevi către participarea la aceste alternative, evitând să le încărcăm programul și să le creăm disconfort. Sunt momente dificile ale învățământului constănțean, pe care le vom depăși împreună. Echipa inspectorilor școlari din ISJ Constanța colectează și creează resurse educaționale deschise care vor fi disponibile pe site-ul nostru imediat ce vor fi realizate, sprijinind astfel activitatea tuturor cadrelor didactice. Merită aprecieri, de asemenea, autoritățile administrațiilor publice locale care au răspuns solicitării noastre de a fi alături de școală și care caută soluții și pentru copiii care nu au acces la internet sau nu dețin un dispozitiv care să le permită legătura virtuală cu dascălii și cu ceilalți colegi. Eforturile comune arată că mesajele noastre au fost înțelese și că li se răspunde. De aceea, facem un apel și către agenții economici care ar putea să sprijine aceste eforturi. Dacă le asigurăm cât mai multor copii ai județului un smartphone, o tabletă, un laptop sau un desktop, vom câștiga încă o bătălie în criza actuală. Vă mulțumesc, anticipat, deoarece sunt convins că veți fi alături de noi", a declarat șeful ISJ Constanța, prof. Sorin Mihai.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3999 secunde