Scoarțele românești, promovate de Muzeul de Artă Populară Constanța

246
Scoarțele românești, promovate de Muzeul de Artă Populară Constanța - scoarte2-1583185713.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Populară Constanța și-a scos din depozit scoarțele, pentru ca acestea să poată fi admirate de către public. Sub genericul "Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța", sunteți invitați să descoperiți, în fiecare lună, pe site-ul instituției, câte o scoarță, oferindu-vă informații din fișa analitică a fiecărei piese. Piesa lunii Mărțișor provine din Basarabia anului 1875 și este o țesătură pentru decorul interiorului, din lână, cu motive decorative florale (trandafirul), fitomorfe (frunza), avimorfe (pasărea).


"Scoarța face parte din categoria largă a scoarțelor moldovenești cu fond închis (negru), cu motive ornamentale florale (trandafiri) și fitomorfe (dispuse sub formă de crenguțe), alături de motive avimorfe (posibil papagal), toate alese cu lână bej, crem, verde-oliv, galbenă, roșie și roz (în tonuri discrete). Motivul avimorf, înconjurat de crenguțe de trandafiri, dispus pe orizontală, în pereche, se repetă de șase ori pe toată suprafața scoarței. Chenarul este format din motive florale și fitomorfe dispuse sub formă de vrej având aceeași cromatică precum cea folosită la decorul din câmpul central. La capete, scoarța prezintă franjuri din lână bej", a descris piesa directorul muzeului, Maria Magiru.


Ea a precizat că, o caracteristică a scoarțelor moldovenești constă în înscrierea, în partea superioară, a unor informații care oferă date importante despre realizarea țesăturii: data execuției și numele țesătoarei, uneori fiind menționat și locul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8286 secunde