Se caută soluții pentru încheierea anului universitar. Ce propunere au rectorii

439
Se caută soluții pentru încheierea anului universitar. Ce propunere au rectorii - fotofondsecautasolutii1-1588861579.jpg

Articole de la același autor

Studenții nu se vor mai întoarce la cursuri anul acesta, iar examenele le vor da online, acolo unde este posibil. Și sistemul de învățământ universitar românesc a fost luat pe nepregătite de această pandemie cu noul coronavirus, așa că fiecare universitate în parte încearcă să găsească variante pentru a continua învățarea, dar mai ales pentru susținerea examenelor.

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, alături de Consiliul Național al Rectorilor, Sindicatul Alma Mater și de asociațiile studențești, au stabilit, săptămâna aceasta, cadrul de lucru pentru derularea activităților în sistemul universitar românesc, în contextul pandemiei Covid-19. Astfel, reprezentanții universităților din România, în baza autonomiei universitare, au propus organizarea parțială în sistem online a examenelor de semestru, de an și de finalizare a studiilor. În situații excepționale, care impun prezența fizică a studentului, universitățile vor stabili și comunica modul de desfășurare a examenului, în condiții de siguranță pentru studenți și profesori.

Reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor și-au luat angajamentul că vor susține studenții și cadrele didactice în procesul de predare în sistem online. Fiecare instituție din învățământul superior va pune la dispoziție resurse materiale pentru a facilita accesul echitabil la educație.

Rezultatele la Bac, preluate direct de universități

Și admiterea la facultate va fi diferită anul acesta. Ministerul Educației și Cercetării a permis universităților românești accesul la Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România – SIIR, pentru a facilita procesul de admitere în sistem online în instituțiile de învățământ superior. Practic, universitățile vor putea verifica rezultatele obținute de absolvenții clasei a XII-a, în urma susținerii examenului național de Bacalaureat, evitând, astfel, prezența fizică a candidaților la înscrierea pentru admiterea la facultate. În acest fel, au fost eliminate o serie de proceduri birocratice pentru a eficientiza procesul administrativ.

"În această perioadă, căutăm să simplificăm cât putem de mult modalitățile prin care absolvenții clasei a XII-a se pot înscrie la facultate, în condiții de siguranță. La fel de important este și procesul de învățare – evaluare online din universități și am încredere că toate instituțiile de învățământ superior vor sprijini accesul la educație al studenților", a declarat Monica Anisie.

În plus, Ministerul Educației și Cercetării și Consiliul Național al Rectorilor au stabilit modul în care sunt repartizate fondurile aprobate la rectificarea bugetară, drept cheltuială din sold destinată investițiilor, și s-a convenit semnarea urgentă a bugetelor rectificate ale universităților.

"A fost o primă întâlnire directă a reprezentanților învățământului superior din România cu ministrul Monica Anisie, având ca subiect principal soluțiile pe care universitățile românești le iau în calcul în vederea finalizării anului universitar și organizării admiterii în condiții de siguranță pentru studenți și cadre didactice. Există susținerea Ministerului Educației și Cercetării în vederea asigurării cadrului legal de organizare a examenelor de semestru, de an și de finalizare a studiilor și împreună gândim varianta cea mai potrivită care să le permită tuturor studenților un acces echitabil la educație", a precizat Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4298 secunde