Se va desființa Inspectoratul Școlar Județean? "S-ar termina cu anchetele"

3628
47
Se va desființa Inspectoratul Școlar Județean?
O nouă veste vine să bulverseze liniștea învățământului românesc, după ce săptămâna trecută scriam despre o inițiativă legislativă lipsită de cea mai mică documentare, prin care se propunea ca școlile gimnaziale să aibă cursuri doar dimineața.


În anul 2005, când Mircea Miclea era ministrul Educației s-a propus prima dată desființarea inspectoratelor școlare, propunându-se înlocuirea lor cu unități de consiliere pentru profesori. Șase ani mai târziu, în 2011, a mai fost propusă măsura desființării inspectoratelor școlare, de către comisia coaliției de guvernare.


Acum se vorbește din nou despre a-ceastă măsură, desființarea fiind motivată de nevoia descentralizării și pentru a conferi mai multă putere decizională școlilor. 


Ce cred foștii inspectori generali constănțeni
Întrucât opiniile directorilor de unități de învățământ constănțene ar putea părea "timorate", iar actualii inspectori școlari ar fi culmea să accepte o asemenea desființare după ce au susținut un concurs pentru ocuparea posturilor, am apelat la opiniile foștilor inspectori generali. "În aparență, este o muncă pe care nu mulți o apreciază, dar care, din experiența mea, face legătura cu Ministerul Educației, asigurând o rigoare absolut necesară în acest domeniu primordial, alături de sănătate. Desființarea nu ar face decât să ducă la o politizare excesivă, ajungându-se ca în situația «cornului cu lapte» să câștige… cine trebuie. Vrem, nu vrem, este o oglindă a învățământului constănțean", a declarat prof. Adriana Cristina Oprea.


De aceeași părere este și prof. Elena Buhaiev, în ceea ce privește politizarea excesivă. "Nu văd rostul desființării in-spectoratului școlar, în condițiile în care patrimoniul unităților de învățământ este deja în administrarea consiliilor locale. Fiecare unitate are rostul ei, iar inspecția școlară sau formarea profesorilor sunt atribute exclusive ale acestui for. Ar putea părea subiectivă opinia mea, dar consider că ar duce la o adâncire a imixtiunii poli-ticului", a mai adăugat fostul inspector general.


De o cu totul altă părere, însă, a fost prof. Marian Sârbu. "Nu prea știu cum stau treburile prin țară și cât de util și favorabil sunt privite inspectoratele școlare. Din păcate, am trăit senzația unei instituții de anchetă. Îmi amintesc că toată lumea alerga în stânga și în dreapta în județ pentru rezolvarea sesizărilor pe care le primeam. Știu că acesta era cel mai mare consumator de energie. Poate că dacă școlile și-ar asuma descentralizarea, ar conduce la ceva bun. Dar e foarte greu de prevăzut în actualele condiții", a conchis prof. Sârbu.


La ce ar conduce desființarea
Proiectul legislativ va fi dezbătut în curând în Parlament, iar în cazul în care va fi adoptat, ar aduce o serie de modificări fundamentale în învățământ, printre care: directorii vor fi numiți direct de către consiliul de conducere al școlii, iar concursurile 
de ocupare a posturilor didactice vor fi organizate în cadrul unităților de în-vățământ. Inspecțiile școlare vor fi or-ganizate de Agenția Română de Asigurare a Calității Învățământului Preuniversitar. Tot ARACIP va monitoriza calitățile de predare-învățare și respectarea standardelor naționale și a indicatorilor de performanță. Administrația locală, care deține deja terenurile și clădirile în care funcționează școlile și alte instituții de învățământ, ar urma să preia și atribuțiile de administrare, în baza resurselor proprii și a finanțărilor de la minister.


Comentează știrea

47 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 
Cu sau fara inspectorate,
21 octombrie 2015
educatia va fi la fel de 'politizata'

De parca s-ar face anchete! Se prefac domnii inspectori ca ancheteaza, de fapt nu fac altceva decat sa ascunda gunoiul sub covor, ca sa se creada ca totul e bine sub conducerea lor! Iau masuri doar cand nu se mai poate, atunci cand intra pe fir televiziunea sau presa. Vezi cazul de la Valu! Daca se desfiinteaza inspectoratele, numirile vor fi tot politice, ca si acum, doar ca ordinul va veni direct de la partid!!! Aceeasi Marie, cu alta palarie.

Ancheta Isj-Cta
21 octombrie 2015
sau cum sa pui batista pe tambal

Cand anchetele iau amploare, la ordinul Ministerului, Isj-ul isi anunta directorul numit politic, ii acorda o perioada de gratie de cateva zile, ca sa-si aranjeze ploile, adica sa masluiasca dovezile ce l-ar putea incrimina, dupa care vin senini, ca si cum ar fi chiar hotarati sa analizeze faptele, si apoi dau VERDICTUL: directorul este nevinovat, ba e chiar un foarte bun manager! Ce are lumea cu el? Asta daca e 'de-al lor'. Daca nu, e foarte simplu. Nu se face nici-o ancheta, si directorul este demis! Deci.......ce nevoie avem de inspectori, daca singura lor preocupare este sa ( nu) faca anchete?

plosnita grevista
21 octombrie 2015
Jos Stan de la sc 28!!!

Sa fie demisa doamna Stan inainte sa se desfiinteze inspectoratele judetene, ca nu mai scapam de ea in veci! Daca isi baga coada administratia locala, cum se zvoneste, si mai ales daca directorii vor fi numiti de CA-uri printr-o "politizare excesiva", ne-am scos! Bine ca acum inspectorii si directorii sunt numiti pe bune, doar pe merit, sau prin concurs cinstit si corect!!! Deci acum e momentu". Jos Stan!

le perce-oreille rouxrousse
21 octombrie 2015
S.O.S. alarma!!!

vaaai! sa nu se desfiinteze ISJ-ul! nu putem permite o asemenea catastrofa! va inchipuiti ce s-ar intampla daca Maiestatea Sa, Iluminata Noastra Stapana nu ar mai fi numita discretionar de prietenii ei de la ISJ? cine ar mai alege-o si cine ne-ar mai suporta pe noi, lacustele si termitele care devoram excelenta si o inlocuim cu superficialitatea? nu putem lasa asa ceva sa se intample! sa vina cineva sa ne salveze! ajutooor! nu o putem lasa pe Scorpiciuc sa-si incheie mandatul atat de devreme! mai avem multe de facut si multe generatii de distrus! in plus, daca se da drumul la alegeri libere, vai de capul nostru! cosmarul va deveni realitate! ori se intoarce sefa pe care am tradat-o ca fraierele, ori vine inamicul nostru suprem! vai de capul nostru urechelnitelor, vin zile grele! Vaduva neagra, Cruellaaaa, voi cum o sa va descurcati?

Cruella si V.N.
21 octombrie 2015
Noi jubilam!!!!

Pai, mai, urechelnitelor, de voi o sa fie rau, rau, de tot! Dar noi suntem super incantate, doar stiti povestea noastra, cu scoala- jucarie primita in dar de la sotu'! N-ar trebui sa va spunem, dar va spunem.....mai blat, asa, sa nu ne-auda lumea. El..... el lucreaza chiar in administratia locala, e....destul de mare acolo. Ocupa fotoliul pufos de vi..prim.....puncte, puncte! Atat putem sa va spunem, ca sa nu-l dam de gol. Nu prea se stie pe plan local cum sta treaba cu noi, se stie doar la Bucuresti! Iar daca se fac alegeri libere, prin vot secret, noi suntem maestre in asa ceva! Nu dam gres!!!!

Mihail Stalin
21 octombrie 2015
Hopa Mitica!

Eu sunt cea mai castigata: acum sunt protejata, dar si daca se desfiinteaza inspectoratul o voi duce la fel de bine! Acum totul e politizat, dar dupa....., va fi si mai politizat! Orice-ar fi, eu cad tot in picioare. Traiasca ARACIP-ul!

Răspuns la: Jos Stan de la sc 28!!!
Adăugat de : plosnita grevista, 21 octombrie 2015
Sa fie demisa doamna Stan inainte sa se desfiinteze inspectoratele judetene, ca nu mai scapam de ea in veci! Daca isi baga coada administratia...
garcea
21 octombrie 2015
ce facem fara inspectorat?

Si cum o sa ne descurcam fara inspectorate? Ne facem de cap in scoala? Dilaila, o sa fie ca la nebuni, scapa cine poate!

ptr garcea
21 octombrie 2015
N-ai inteles nimic

Cum adica, mai Garcea, sa fie ca la nebuni? N-ai citit ca intervine administratia locala, care detine deja terenurile si cladirile in care functioneaza scolile? Daca nu faci frumos, ca cadru didactic ( scuzati cacofonia), pun lacatul pe scoala si la revedere, cauta-ti alt loc de munca! Sau daca nu te place directorul, dai ;concurs; pe post, si daca esti prost, tot la revedere! Asa-i in democratie! Trebuie sa fii foaaaarte competent....ca sa rezisti.

Răspuns la: ce facem fara inspectorat?
Adăugat de : garcea, 21 octombrie 2015
Si cum o sa ne descurcam fara inspectorate? Ne facem de cap in scoala? Dilaila, o sa fie ca la nebuni, scapa cine poate!
Deschideti larg portile scolilor!
21 octombrie 2015
Se intorc inspectorii la matca

O sa fie foarte interesant pentru unii inspectori sa se intoarca la....radacini. Unii s-au invatat atat de mult sa faca pe sefii, ca o sa le vina sa-si ia lumea in cap, in loc sa se intoarca in cancelarie, printre oamenii de rand. Mai ales printre colegii pe care i-au ignorat sau nedreptatit cat timp erau mari si tari in inspectorat!

fost inspector
21 octombrie 2015
eroare!

nu e chiar asa, stati voi in banca voastra, intrigantilor, si nu va mai dati cu parerea! Inspectorii pot sa fie directori cand pleaca din inspectorat. Pregatiti-va sa fiti victime in continuare, frustratilor! Parca ziceati ca sunteti in greva. Ce fel de greva e asta? La "locul de munca" probabil.

Răspuns la: Se intorc inspectorii la matca
Adăugat de : Deschideti larg portile scolilor!, 21 octombrie 2015
O sa fie foarte interesant pentru unii inspectori sa se intoarca la....radacini. Unii s-au invatat atat de mult sa faca pe sefii, ca o sa le vina...
47 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3108 secunde