Stephen Hawking părăsește catedra de la Cambridge

211
Astrofizicianul britanic Stephen Hawking va părăsi oficial joi, unul dintre cele mai prestigioase posturi universitare din lume, cel de titular al catedrei de matematică de la Cambridge, deținut în trecut de Newton, a anunțat purtătorul de cuvânt al universității britanice.
Stephen Hawking, în vârstă de 67 de ani, renumit pe plan mondial pentru lucrările sale despre univers și gravitație, este autorul volumului "Scurtă istorie a timpului" (publicat și de Humanitas, în 2004), una dintre cele mai de succes cărți din literatura științifică, și al volumului "George și cheia secretă a universului" (apărut și la Humanitas, în 2009).
Atins de scleroză laterală amiotrofică, o maladie parali-zantă cu care a fost diagnosticat pe când avea 22 de ani, profesorul se deplasează într-un scaun cu rotile și comunică prin intermediul unui computer și al unui sintetizator vocal.
După diagnostic, medicii i-au spus că mai are doar câțiva ani de trăit, însă Stephen Hawking a reușit să supraviețuiască peste 40 de ani și a devenit un om de știință recunoscut la nivel internațional.
Stephen Hawking a început să lucreze la Universitatea Cambridge în 1962 și a fost numit, în 1979, în postul de Professor Lucassian de matematică, iar acum trebuie să renunțe la acest post, deoarece a ajuns la limita de vârstă permisă, a explicat purtătorul de cuvânt al renumitei universități britanice. În realitate însă, retragerea nu va schimba viața de zi cu zi a savantului britanic, deoarece acesta va continua să lucreze pentru Universitatea Cambridge, a explicat același purtător de cuvânt, adăugând că numele succesorului lui Stephen Hawking în această funcție va fi anunțat în curând.
Această catedră există din 1663 și este legată de numele lui Henry Lucas, un parlamentar britanic care a lăsat moștenire o anumită sumă, cerând ca după moartea sa să se înființeze catedra de ma-tematică. Până în prezent, postul a fost ocupat de 17 persoane, printre care și Isaac Newton, în urmă cu 300 de ani.
Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic în 1982 și este membru al Academiei de științe americane.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6466 secunde