Evaluarea Națională 2013

Subiectele de la matematică, o "jucărie"

757
7
Subiectele de la matematică, o

Articole de la același autor

Ieri, ultima probă a Evaluării Naționale 2013, cea de matematică, i-a luat prin surprindere pe elevii de clasa a VIII-a prin lejeritatea subiectelor propuse spre rezolvare.

Din totalul celor 5.536 de elevi constănțeni înscriși inițial, 120 au absentat de la proba de ieri și suntem convinși că au regretat când au aflat ce subiecte ușoare au avut de rezolvat colegii lor prezenți.

De la părinții care își așteptau copiii să iasă din examen, am aflat că au fost și elevi care au ieșit din examen după o jumătate de oră și au declarat subiectele ca fiind "o jucărie". O mămică, profesoară de matematică, afirma că o să plouă cu note de 10: "Subiectele au fost net mai ușoare decât cele de anul trecut. Nu mai vorbesc despre cele de la simulare".

Iată ce subiecte le-au picat

Elevii au avut de rezolvat varianta cu numărul 3.

La primul subiect, elevii au avut de aflat, printre altele, rezultatul operațiilor 4×4+10, cât este numărul "a" dacă a/6=5/2, precum și perimetrul unui pătrat și volumul unui cub cu laturi date. La același subiect, li s-a cerut să interpreteze datele dintr-un tabel cu notele unui examen.

Subiectul II a avut ca primă cerință desenarea unei piramide triunghiulare regulate, după care elevii au trebuit să rezolve o problemă de aritmetică: "Ana și Bogdan au împreună șapte mere, Ana și Călin au împreună opt mere. Câte mere are Ana, știind că toți trei au împreună 12 mere?".

Tot la subiectul II, una dintre cerințe a fost legată de funcția f(x)= x + 2, la care s-a cerut să se calculeze f(0) + f(-2) și să se reprezinte grafic funcția. De asemenea, elevii au avut de demonstrat, pentru o expresie matematică E(x) dată, că E(x)=1 pentru orice număr real în afară de -2 și 2.

Subiectul III a fost alcătuit din două probleme de geometrie, prima având în ipoteză un drep-tunghi cu latura și diagonala date, iar a doua, un paralelipiped dreptun-ghic.

Evaluarea lucrărilor este făcută de către doi profesori din unitatea respectivă de învățământ, de regulă unitate școlară cu per-sonalitate juridică. În cazul în care nu există câte doi profesori la disciplinele la care se susține evaluarea națională, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiată unitate de învățământ. Evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare și de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte și complete și 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabilește nota prin împărțirea la 10 a punctajului obținut de elev, fără rotunjire și o trece pe lucrare. În cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează și se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.

Afișarea rezultatelor este programată sâmbătă, 29 iunie (până la ora 16.00). În aceeași zi, în inter-valul 16 - 20, pot fi depuse contes-tațiile, care vor fi soluționate în zilele de 30 iunie, 1 și 2 iulie. Rezultatele finale, după contestații, vor fi afișate în 3 iulie.

Media de admitere în liceu va fi calculată ca medie aritmetică dintre media notelor de la evaluare și media generală a anilor de gimnaziu.

Comentează știrea

Parinte
28 iunie 2013
Subiecte de ciclul primar

Ana are mere se "studiaza" in clasa I! Subiectele atat de simple arata ca ministerul este constient de cat de slabi sunt elevii! Sa asteptam rezultatele, probabil vom afla cu surprindere ca 30-40% sunt sub 5!

parinte
28 iunie 2013
Subiecte de intrare in liceu?!

Subiectele au fost atat de usoare !!! Nu este posibil asa ceva! Ca sa nu mai spun cat de usor se dau notele de 10 in timpul anului de curs. Sunt foarte multi elevi cu 10 pe linie, iar la un concurs nu pot rezolva nici pentru 2 puncte. Exista clase intregi unde 30 din 31 de elevi au medii peste 9. nu e posibil asa ceva! Scoala incotro?!

A.
28 iunie 2013
Scoala incotro vor altii

Pai daca copilul ia sub 9 voi parintii sariti cu gura!

parinte
28 iunie 2013
Alba neagra?!

Ce fel de evaluare este asta? Cu variante de raspuns? Suntem la alba neagra? Am ajuns o tara de handicapati? Sunt foarte multi copii capabili in tara asta, numai ca totul este pe dos. Am spus copii capabili, nu ca si invata. Doar unii invata. Mai sunt si acei parinti care cumpara notele. Eu, ca parinte sunt total dezamagita.

parinte
28 iunie 2013
pentru numar 3

Pentru numar 3. Nu toti parintii sunt la fel. Sa ia toti note de 10 , daca merita intr-adevar.

MSM
28 iunie 2013
Teribil

FF usoare subiectele, in alti ani cand incercam sa-mi mai testez cunostintele de matematica pe subiectele de capacitate ori de bac deabia reuseam sa scot un 5 ( au trecut ceva ani buni de cand am terminat generala ori liceul) Eh anul asta am reusit sa ma duc aproape de 7...

alt parinte
28 iunie 2013
scoala

parintii sar cu gura si profesorii iau repede spaga.

Răspuns la: Scoala incotro vor altii
Adăugat de : A., 28 iunie 2013
Pai daca copilul ia sub 9 voi parintii sariti cu gura!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6022 secunde