Teatrul Oleg Danovski scapă de desființare, dar și-ar putea pierde numele

1223
12
Teatrul Oleg Danovski scapă de desființare, dar și-ar putea pierde numele - teatrulolegdanovski17-1379350440.jpg

Articole de la același autor

Pentru artiștii Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța, week-end-ul trecut a fost un real calvar, un proiect de hotărâre postat pe site-ul oficial al Ministerului Culturii și Patrimoniu-lui Național bulversând din nou liniștea celei mai importante instituții de cultură de la malul mării.

Ieri, însă, în urma vizitei făcute de Daniela Vlădescu, directorul Teatrului, la București, la minister, și în urma discuțiilor purtate cu secretarul general Mihaela Ioana Kaitor, ne anunța fericită că "Oleg Danovski" a scăpat de sub această "teroare". "Teatrul constănțean va fi scos din proiectul de hotărâre!".

"Nu au nicio legătură cu nivelul brandului!"

Până să aflăm vestea cea bună de la directorul Vlădescu, am vrut să aflăm opinia familiei marelui maestru Oleg Danovski despre desființarea instituției ce-i poartă numele. Gabriela Danovski, soția maestrului, este convinsă că totul are un substrat politic. "Au distrus ei trupa bărbatului meu, acum ce mai contează? Eu știu care sunt realizările lor artistice actuale. Când trebuia să facă ceva, atunci când PDL a distrus trupa, în 2004, s-au luptat pe viață și pe moarte s-o pună pe doamna Munteanu".

Păstrând aceeași notă vehementă, Oleg Danovski Jr, fiul maestrului, a declarat pentru "Cuget Liber" că nu mai are nicio legătură cu acest teatru. "De vreo doi ani mă bate gândul să depun o cerere de retragere a numelui tatălui meu, pentru că nu mai are nicio legătură. Tatăl meu s-a luptat să rupă baletul de restul. Din 1999 până în 2005 cât a existat Teatrul de balet Oleg Danovski a fost o reală mândrie, dar acum chiar nu au nicio legătură cu nivelul brandului Oleg Danovski. Sunt complet detașat de această instituție și îmi este indiferent care îi este destinul".

"Teatrul s-ar putea numi și Daminescu"

Aflând cele afirmate de fiul marelui coregraf, Daniela Vlădescu ne-a declarat că nu teatrul este de vină pentru că nu se mai joacă lucrările maestrului. "Este dreptul dânsului să solicite acest lucru și nu ne putem opune. Din păcate, am fost siliți să renunțăm la repertoriul maestrului, atât de drag publicului constănțean, pentru că ni s-au pus niște condiții infernale. Nu noi am decis ca teatrul să se numească astfel, ci Consiliul Județean în anul 2004. Dacă va dori să retragă numele tatălui său am putea numi teatrul Constantin Daminescu, fondatorul Operei din Constanța".

Conform biografiei lui Adrian Daminescu, publicată pe site-ul său oficial, "tatăl (Constantin Daminescu – n.r.) fusese mutat de la pupitrul Orchestrei Operei din Timișoara în anul 1955 la Con-stanța, unde fondează Teatrul de Operă, alcătuind o orchestră grandioasă. Câțiva ani mai târziu, înființează și orchestra de mandoline a Clubului «Igiena», iar în 1968 Filarmonica «Marea Neagră» - fenomenala orchestră de 140 de membri, cu care câștiga în țară și în străinătate cele mai mari premii internaționale. În 1964, îl aduce de la București pe marele coregraf Oleg Danovski, amândoi punând în scenă cu mare succes «Lacul Lebedelor» și «Spărgătorul de nuci», lucrări muzicale pentru orchestră și balet ale marelui compozitor Pyotr Ilych Tchaikovsky".

Nutrim speranța că nu se va ajunge, totuși, la un asemenea deznodământ și cultura constănțeană va continua să rămână cu amintirea vie a marelui coregraf Oleg Danovski, chiar și prin actuala trupă de balet premiată nu demult la Gala Operei de la Iași, semn că spiritul maestrului dăinuie în ciuda oricăror orgolii.

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
bleah
17 septembrie 2013
furtuna intr-un

pahar cu apa... canda vine madame Ceasca, dispar toate problemele administrative... ramin celelalte!

NELU
17 septembrie 2013
O SOCOTEALA SIMPLA

Un abonament pt 8 (opt) spectacole la Festivalul Verdi din primavara a costat 100 lei ceea ce inseamna 12.5 lei biletul de persoana si nu oricum ci in randul 1 loc central. Daca venea Bucurestiul, un bilet de persoana ar fi constat cel putin 100 lei sa nu zic 200 lei (transport Bucuresti-Constanta cu artistii, baletul, corul, instrumentele, decorul, cazare, masa, impozit pe spectacol, etc. etc.) Tinerii, care au cea mai mare nevoie de cultura nu-si mai permiteau ca de altfel si toata categoria de mijloc, ramanea H.C. unde se asculta manele (nu e nevoie de Verdi). Asta ne astepta.

ceausescu
17 septembrie 2013
denumire

Eu zic sa-i puneti numele teatrului VLADESCU, pentru ca ea schimba prin grandoarea prezentei sale, chiat si hotarari de guvern. Ce vreti? Madama de Pompadura!

un cunoscator
17 septembrie 2013
RUȘINE

Constănțenii trebuie să vadă cum măscăriciul de Mazăre distruge tot ce e cultură la noi. Ne urăște . El știe că nu îl votăm de aceea ne face rău pe unde poate. Eu nu îl mai suport.

Dina
17 septembrie 2013
Oferta zilei

2013 este anul in care Fondurile Europene NERAMBURSABILE se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul: wwwfondurieuropenenerambursabile.ro

Mine
17 septembrie 2013
Teatrul de Opera

Ce afirmatie este " Din păcate, am fost siliți să renunțăm la repertoriul maestrului, atât de drag publicului constănțean, pentru că ni s-au pus niște condiții infernale" ? Ce intelegeti prin conditii infernale ?

alfa
17 septembrie 2013
logic

probabil bani nerusinat de multi ptr drepturi de autor. Cand unii nu au propria lumina, traiesc in umbra inaintasilor. Si din munca lor. Cred. Daca nu e asa, imi cer iertare.

Răspuns la: Teatrul de Opera
Adăugat de : Mine, 17 septembrie 2013
Ce afirmatie este " Din păcate, am fost siliți să renunțăm la repertoriul maestrului, atât de drag publicului constănțean, pentru că ni s-au...
bleah
17 septembrie 2013
madame de Pompadour

...dar fara protector; e o ... vaduva, de multa vreme... Asta arata ca Secu are multe madame din astea ( Jucan, Vladescu, Sova, Cretu etc...) ; care incep sa miste independent de ... lor. Vai de noi! Va mai mirati de ce se opun Legii prostitutiei... pai le fura pustoaicele independete p..... de la ... gura! Painea, ma! Railor! Ei... asa cultura, vrea si Mazare. Desi nu prea poate, din cate intelege tot romanul...

Răspuns la: denumire
Adăugat de : ceausescu, 17 septembrie 2013
Eu zic sa-i puneti numele teatrului VLADESCU, pentru ca ea schimba prin grandoarea prezentei sale, chiat si hotarari de guvern. Ce vreti? Madama de...
bleah
17 septembrie 2013
o rugam pe madame

C. sa nu mai dea cu voturi negative; asta nu schimba situatia. (Sau si-a pus negrisorii la treaba? Pentru asta sunt angajati la opera Cta? Sau pe SRI? Vreau si eu; dau 10..... voturi odata! Cum le vreti )

bleah
17 septembrie 2013
mai cunoscatorule

Mazare e bun prieten cu Vladeasca... si tovarsai de celula... asta arata cu adevarat fata Vladeascai si cultura ei...

Răspuns la: RUȘINE
Adăugat de : un cunoscator, 17 septembrie 2013
Constănțenii trebuie să vadă cum măscăriciul de Mazăre distruge tot ce e cultură la noi. Ne urăște . El știe că nu îl votăm de aceea ne...
12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9202 secunde