Teatrul "Oleg Danovski" se va auzi de cel puțin 10 ori la Oscar-ul Operelor

218
1

Articole de la același autor

Peste 50 de artiști constănțeni vor participa pe 23 noiembrie la cea de-a III-a ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale de la Iași. Pe scenă vor urca talentații noștri artiști de la mal de mare pentru a-și ridica premiile. Criticii vorbesc despre acest eveniment ca fiind echivalent cu "Oscar-ul Operelor", unde cei mai buni artiști din țară intră își vor adjudeca podiumul. 


Numele dirijorului Gheorghe Stanciu, prim-solistei Monica Cherecheș, directorul Companiei de Balet a Teatrului "Oleg Da-novski, coregrafului Horațiu Cherecheș, sceneografei Natalia Kornilova, prim-solistei Eliza Maxim, solistului Sergiu Dan, regizorului Mario Nikolov, regretatei soprane Roxana Bageac, tenorului Răz-van Săraru, sopranei Smaranda Drăghici se vor auzi pe scena Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași.


Regizori, scenografi, soliști de operă și de balet din stagiunea 2014-2015 cu toții se regăsesc în competiția de la Iași.


"Romeo și Julieta", de Serghei Prokofiev, a fost propus la categoria "Cel mai bun spectacol de balet", în timp ce la categoria "Cel mai bun coregraf" este Horațiu Cherecheș. Scenografa Natalia Kornilova, realizatoarea decorurilor și costumelor acestui balet, a fost nominalizată în cursa pentru "Cel mai bun scenograf". Julieta interpretată de prim-solista Eliza Maxim candidează pentru cea mai bună solistă de balet, iar interpretul lui Romeo - Sergiu Dan este nominalizat la categoria "Cel mai bun solist de balet".


Horațiu Cherecheș a declarat pentru "Cuget Liber" că este foarte important că trupa de la Constanța participă la un asemenea eveniment. "La acest mare eveniment, participăm pentru al doilea an. Este o mare onoare și o recunoaștere a muncii noastre! Vorbim de un efort colectiv pentru a pune în valoare arta de la Con-stanța, atât pe plan local, cât și pe plan național. Cu «Romeo și Julieta» suntem invitați și la Festivalul Operei Brașov", ne-a declarat Horațiu Cherecheș. 


Artiștii constănțeni vor participa cu "Romeo și Julieta" la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet de la Brașov, pe 21 noiembrie, începând cu ora 18.30. Baletul "Romeo și Julieta", în coregrafia lui Horațiu Cherecheș și cu o scenografie realizată de Natalia Kornilova se bucură de mare succes la public. Monica Cherecheș, una dintre cele mai bune prim-soliste ale baletului constănțean, este propusă pentru Premiul de Excelență. Ea este directorul Companiei de Balet a Teatrului "Oleg Danovski". 


Gheorghe Stanciu - "Cel mai bun dirijor al stagiunii 2014-2015"
Pentru titlul de "Cel mai bun regizor" a intrat Mario Nikolov, iar pentru "Cel mai bun spectacol de operă/musical/operetă" a fost propus spectacolul "O noapte la Veneția". Răzvan Săraru este propunerea pentru categoria "Cel mai bun tenor", iar soprana Smaranda Drăghici este nominalizarea pentru "Cel mai bun debut feminin". 


La categoria "Cea mai bună soprană" a stagiunii 2014-2015 este nominalizată Roxana Bageac, care s-a stins din viață în urmă cu aproximativ două luni, la numai 35 de ani.


Gheorghe Stanciu, dirijorul constănțean care a reprezentat acest colț de țară cu mândrie o viață întreagă, se află pe lista artiștilor premiați pentru întreaga activitate. Dirijorul a fost nominalizat la Categoria "Cel mai bun dirijor al stagiunii 2014-2015". După absolvirea secției dirijat orchestră a Facultății de Compoziție și Muzicologie, dirijorul Gheorghe Stanciu este angajat ca dirijor la Teatrul Liric Constanța, în anul 1976. 


Acest eveniment fusese programat inițial duminică, 1 noiembrie, însă în urma decretării Doliului național, gala a fost reprogramată pentru data de 23 noiembrie. 


A fost numit managerul Operei Constanța în anul 1998 și a participat la toate edițiile Festivalului Internațional de Operă și Balet. A înregistrat trei CD-uri: "Requiem", de Giuseppe Verdi, oratoriul "Paulus", de Felix Mendelssohn-Bartholdy și "Requiem", de Gabriel Faure, împreună cu corul și orchestra Operei din Constanța. Peste 35 de spectacole de operă, operetă, balet și concerte vocal-simfonice a susținut, plecând în numeroase turnee în țară și străinătate.


Comentează știrea

cultura
3 noiembrie 2015
eroare

Terminati cu termenii "compania de balet" ca sunteti pe banii statului! Cand o sa va autofinantati, atunci sa va autointitulati "companie" Este ridicol ca insistati. Departamentul balet este suficient si onorabil. Si aveti destule motive sa fiti mandri de munca voastra.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3435 secunde