Un profesor care are curajul de a vorbi: "Pierdem copiii, va fi un rău iremediabil!"

2754
10
Un profesor care are curajul de a vorbi:

Articole de la același autor

Vă spuneam, luni, că unul dintre cititorii noștri fideli a reacționat prompt atunci când a citit, pe site-ul cugetliber.ro, îndemnul pe care îl adresam profesorilor, acela de a vorbi deschis, de a dezvălui ilegalități, abuzuri, disfuncționalități în actul educativ, și de a nu se mărgini să acuze sau să ceară demisii fără argumente. 


M-am bucurat foarte mult atunci când, la telefon, mi-a spus: "Vreau să dau un interviu, să spun lucrurilor pe nume, fără ascunzișuri, fără frică de directori sau inspectori. La vârsta mea, nu îmi mai este frică decât de Dumnezeu. Sunt în prag de pensie, mai am un an de activitate, mie nu au ce să îmi mai facă. Sunt multe lucruri de spus despre învățământul constănțean, multe lucruri de reglementat. Am citit cu atenție ce ați scris în ultima perioadă. Aveți multă dreptate în ceea ce ați afirmat, dar vă spun că profesorii se tem să vorbească. Mie nu!", a declarat interlocutorul nostru. 


Cine este personajul? Numele său este Virgil Birț, profesor de educație fizică și sport (gradul didactic I) la Școala Gimnazială nr. 1 Lumina, o instituție căreia îi trec zilnic pragul aproximativ 1.000 de elevi. Ce îl face special pe acest profesor? Ei bine, are o vechime impresionantă: 39 de ani în aceeași școală, o raritate în peisajul învățământului constănțean! 


Condiții ca în Evul Mediu 


Virgil Birț spune, cu subiect și predicat, de ce sportul școlar a alunecat pe toboganul anti-performanței și de ce copiii sunt, practic, încurajați să nu mai facă mișcare, România clasându-se pe locuri fruntașe la capitolul obezitate, sedentarism și probleme de sănătate în rândul celor mici. 


"Domnule ziarist, suntem în anul 2017, dar acestor copii li se oferă condiții ca în Evul Mediu. Deși sunt convins că situația de la Lumina se mai întâlnește și în alte școli, eu am să mă refer strict la realitatea Școlii Gimnaziale nr. 1 din localitate, care nu are sală de sport! La oră, circa 30 de elevi se înghesuie într-un spațiu improvizat, o fostă sală de cursuri, cu suprafața de 10X4 metri. Cât vremea ne permite, lucrăm afară, în aer liber, dar când se strică timpul, suntem nevoiți să intrăm în sălița despre care vă spuneam. Imaginați-vă ce se întâmplă atunci când se suprapun orele și se lucrează simultan cu 50-60 de elevi. Se face orice, numai educație fizică nu! Văd că există o grijă deosebită pentru manuale de sport, că s-a făcut din editarea de carte o prioritate. Dar pe noi, truditorii, ne-au consultat, ne-au întrebat ce își doresc copiii, cei cu care lucrăm zi de zi? Ei bine, domnilor conducători ai învățământului românesc, copiii vor să facă mișcare, să alerge, să joace fotbal, handbal, nu să stea în bănci și să citească despre teoria sportului. O spun direct: degeaba se fac manuale, este o cheltuială inutilă, bani aruncați pe fereastră!", declară profesorul Virgil Birț. 


Promisiuni neonorate 


L-am întrebat pe profesorul cu pricina dacă există vreun proiect, la nivel de comunitate, referitor la construcția unei săli de sport. 


"De ani de zile aud de fel de fel de inițiative și proiecte, dar totul a rămas la stadiul de vorbe. Nimic nu s-a finalizat. De fapt, ce să se finalizeze, când nu a început nimic? Am îmbătrânit auzind poveștile cu noua sală de sport. Promisiuni electorale și atât! 
La Lumina, s-ar fi putut face sală de sport, pentru că există terenul necesar, dar, timp de 27 de ani, mă refer doar de la Revoluție încoace, nimeni nu a făcut nimic. Inclusiv actualul primar, Ion Roman, a fost elev al școlii! Înaintea lui, au mai fost Ion Crăciun și Dumitru Chiru, dar realitatea este cea pe care o știți: nu avem sală de sport. 


Mai mult, anul trecut, Consiliul Județean a alocat 500.000 de lei pentru acest proiect, dar tot nu s-a făcut nimic!", spune cu amărăciune în glas, chiar indignare, profesorul Birț. 


O gravă eroare de strategie 


Vă întrebați, oare, stimați cititori, de unde atât interes tocmai pentru o școală din Lumina, în condițiile în care există instituții de învățământ de prestigiu din Constanța (a se vedea cazul Liceului Teoretic "Traian") care nu au sală de sport. 


Ei bine, Școala Gimnazială nr. 1 este o unitate etalon în ceea ce privește sportul școlar rural. 


"Am participat la peste 10 Olimpiade școlare și nu doar că am participat, ci ne-am clasat pe podium! Rezultatele nu sunt întâmplătoare. S-a muncit mult cu acești copii, am strâns toate materialele necesare, avem mingii, saltele, capră, ladă de sărituri etc. Să vă dau exemple recente. În anii 2013-2014 și 2014-2015, am câștigat locul întâi la ONSS, fotbal, ciclu primar, mediu rural, iar finalele pe județ le-am susținut în fața campioanei din mediul urban, Școala «Nicolae Tonitza» din Constanța. Bineînțeles, am pierdut și am terminat pe locul doi pe județ. 


Și aici, ajungem la o gravă problemă de strategie, distrugătoare pentru sportul românesc. Da, nu am exagerat când am spus că această problemă pune în pericol viitorul sportului românesc. Este vorba despre o decizie luată de minister în urmă cu patru ani, referitoare la amestecul echipelor din mediul rural cu cel urban. Până acum patru ani, competițiile erau pe secțiuni - rural și urban. Acum, nu știu din ce motive, campioana județului se stabilește la comun. Astfel, din start, lupta este inegală. Noi nu avem condiții, nu ne comparăm cu școli din Constanța care au săli, ore de antrenament etc. Știți ce se va întâmpla foarte curând? De fapt, a devenit realitate, o realitate tristă: copiii din mediul rural nu vor mai veni la concursuri, nu vor mai dori să intre într-o competiție pe care știu din start că nu o vor putea câștiga. Și atunci, un segment extrem de important al sportului românesc, sportul școlar rural, cel din care s-au ridicat mari campioni, precum Ion Draica, Ilie Floroiu sau Lucian Bute, nu va mai produce nimic. Se alege praful de o arie de selecție, iar când se vor trezi conducătorii la realitate, s-ar putea să fie prea târziu", explică profesorul Birț. 


Profesori plătiți în funcție de performanță. "O aberație!" 


Dialogul cu Virgil Birț nu putea ocoli și subiectul salariilor profesorilor. 


"Se vorbește tot mai adesea despre plata profesorilor în funcție de performanță. O aberație! Avem cumva toți aceleași condiții, ne raportăm la același element? Cum ar putea un profesor din mediul rural să facă performanță în fața unuia dintr-o școală cu toate dotările din Constanța? Personal, nu mă mai interesează foarte mult acest subiect, eu la anul ies la pensie. Dar ce motivație vor avea tinerii profesori, care vin din urmă? Nimeni nu a avut curajul să spună adevărul. E un alt adevăr trist, profesorii se tem, le este frică de director, de inspectori și de aceea tac. Eu nu am ce pierde, nu mă mai tem decât de Dumnezeu", a mai spus Virgil Birț. 


Pe de altă parte, există școli, precum cele din Nisipari sau Ciobanu, dotate cu săli de sport, dar care au foarte puțini elevi, iar gura lumii vorbește că prin sălile respective s-ar organiza nunți și botezuri… 


Atitudinea profesorului Virgil Birț ar trebui să fie un exemplu pentru toți profesorii, învățătorii, educatorii care se simt nedreptățiți, dar care tac, acumulează frustrări, complăcându-se astfel într-un sistem tot mai departe de performanță. 
Îi aștept cu opinii în special pe tinerii profesori, care doresc să-și facă un nume în învățământul constănțean, să iasă în față și să spună lucrurilor pe nume! 


Comentează știrea

Trandafir
27 septembrie 2017
Scoala

Există și un avantaj pentru cei care lucrează la Lumina: produse alimentare BIO . Toți se aprovizionează de la părinții elevilor. Mulți titulari nici nu vor să audă de detașare in Cța. Și cine mai are și plata cu ora/cumul... plus transport decontat de primar... e bine. Pentru profesori.

Profesor
27 septembrie 2017
Performanta

Corect, dar si sportivii romani concureaza cu cei din state DEZVOLTATE. Referire la conditiile materiale si umane dintre sat si oras.

Profesor
27 septembrie 2017
Dezvăluiri

Penibil ! Cunoaștem personajul !

Constantean
27 septembrie 2017
performanta vs progres /evolutie

Toata admiratia pentru profesorul Birț, decența și sinceritatea care răzbat printre rânduri. Înțeleg că dl profesor nu este de acord cu salarizarea profesorilor în funcție de performanță și îi dau dreptate, dar sunt de părere că salarizarea ar trebui să fie corelată cu progresul elevilor in educație. Adică pot considera performanță atunci când vorbim despre motivarea elevilor de a participa la ore, sprijinirea elevilor de a progresa de la corigentă la promovare, când rezultatele de la evaluări sunt imbunătățite etc. Asta este performanța care ar trebui sprijinită, recunoscută și remunerată. Respect profesore!

Eu
27 septembrie 2017
Apa de ploaie

Hai mai Sorine,ai venit cu neica nimeni asta de profesor de tumbe si maniere elegante de la o scoala de 3 lei.....

Eu
27 septembrie 2017
Apa de ploaie

Hai mai Sorine,ai venit cu neica nimeni asta de profesor de tumbe si maniere elegante de la o scoala de 3 lei.....

Cineva
27 septembrie 2017
Acelasi

Normal ca le este frica profesorilor sa ii toarne pe directori ca stiu ca nu le face inspectoratul nimic,isi dau spaga intre ei,prof dau directorilor,directoriidau inspectoratelor si tot asa,pe deasupra,nu mai primesc pupatoarele de funduri grdatie de merit daca nu pupa dosul directorilor.Ce tanar e prost sa se duca in educatiea.mizeria aia de salariu cat o femeie de servciu?sa stea cine isi permite in invatamant sa primeasca 3 lei..

Radu
27 septembrie 2017
Aiurea !

Nu sunt deloc dezamagit de zicerile batranului tehnician . Ca asta sunt profesorii de sport . Tehnicieni ! Nu intelectuali ! Nu au competente formate , in a despica firul in patru , in a analiza , in a sintetiza si a trage concluzii , cu valoare de teza , in cestiunile care framanta intelighentia din preuniversitar . Ei se raporteaza doar la conditia celui care are , in caz fericit , la dispozitie , un teren de sport , iarna frig - vara cald , niste mingi de fotbal , handbal , baschet , volei , si niste elevi , multi supraponderali si cu putin chef de miscare , pe care ii doare in basca , atat de proful in cauza , cat si de materia educatie fizica si sport , pentru ca la examene , conteaza doar matematica si romana ... Nihil novum sub sole ! Zau , pentru curajul acesta , incomplet , diluat , chiar tardiv , de Don Quijote mioritic , de a devoala ,,adevarata'' fata a invatamantului preuniversitar rural , i-as construi si o sala de sport si l-as ruga si sa-si prelungeasca activitatea didactica , in conformitate cu Legea 1/2011 ! Omul nu a iesit din rand , nu a dat cu pietre ... Altceva as fi vrut sa aud de la veteranul si fara de frica , profesor de sport ... Alte lucruri , care chiar au minat invatamantul rural in ultimii treizeci de ani . Par exemple , posturi tinute ascunse ani in sir , de catre directori si cu complicitatea inspectorilor interesati . Pentru terchea-berchea incompetenti , rude cu directorul sau cu primarul , multi necalificati , sau in curs de calificare , la universitati particulare-problema . Posturi negociate direct cu directorul , ca la taraba , pentru cei care ofera cel mai mult . Repartizarea orelor suplimentare catre yes-manii necalificati , sau incompetenti , ai directorului , sau ai primarului . Titularizari ciudate , cu examene sustinute in scolile din mediul rural . Examene de Capacitate , apoi Evaluari Nationale , fraudate cap-coada . Numiri politice de directori incompetenti si corupti . Destituiri politice orchestrate de catre ISJ Constanta , de directori cu concurs , model si marca PSD-PNL-PDL ... Lucrari de mantuiala si la suprapret , facute in scoli , de catre firme de partid PSD-PNL-PDL inclusiv ale lui Petrica Miu . Dotarile cu mobilier foarte scump si cu calculatoare , ale scolilor , prin firme de partid - gen Hondoreanu , sau firme recent infiintate , apoi disparute . Imixtiunile politice in repartitiile operate de catre ISJConstanta , in scolile din mediul rural . Numirile de directori , prin interventie politica si fara consultarea cadrelor didactice din scoala respectiva . Calificativele maxime ale directorilor - multi cu studii medii - majoritatea calificativelor nemeritate , date de catre ISJ Constanta , dupa ce acestia , ca niste furnici , au facut numeroase drumuri , catre partid , catre ISJConstanta si catre locuintele unor inspectori , cu portbagajele pline ... Abuzuri , abuzuri , abuzuri , unele absolut revoltatoare , impotriva unor cadre didactice , ale directorilor sustinuti politic , de catre mafii de partid si din ISJConstanta ... Zau , nimic din toate astea si care , cu siguranta , s-au intamplat si la scoala lui nea Virgil , nu ni s-a dezvaluit , asa cum se asteptau , oarecum , unii mai curiosi . Poate , cand isi va scrie memoriile ...

bota victoria
28 septembrie 2017
cu ce va deranjeaza?

Astazi am dat 95 lei noi pe doua gaini vanzatorii nu au copii la scoala.v-ar incalzi cu ceva daca ne izolam in "turnul de fildes" doar pentru a nu da prilej de barfa?

bota victoria
28 septembrie 2017
am ignorat majuscule si punctul (de indignare).

Reformulez:Am cumparat doua gaini (mari, recunosc) cu 95 lei de la o familie care nu are copii la scoala.Astazi. Trebuia sa cer voie?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8348 secunde