În urma raportului Ministerului Educației

Universitatea "Spiru Haret", țintuită la stâlpul infamiei

705
Universitatea
În urma finalizării controlului efectuat la Universitatea "Spiru Haret", Ministerul Educației a luat nu mai puțin de 15 măsuri, printre care cea mai importantă este desființarea centrelor teritoriale din țară și a centrelor de învățământ la distanță din străinătate, până când Universitatea va intra în legalitate: "Acolo sunt înscriși studenții, acolo primesc o parolă pe calculator, de acolo își cumpără cărțile și eventual acolo dau examen fără să se întâlnească, măcar în momentul examinării, cu un cadru didactic. În cel mai fericit caz, un administrator al Centrului supra-veghează. Nu poți să faci muzică sau sport la distanță și nu poți fi un specialist în criminalistică fără să fi făcut nici măcar o oră de laborator. Nu cred că poți fi un specialist în aceste domenii fără să te întâlnești măcar o singură oră cu un cadru didactic", a conchis ministrul Ecaterina Andronescu. Studenții înmatriculați la această formă de învățământ își vor continua studiile la alte instituții acreditate.
În plus, "Spiru Haret" trebuie să își modifice regulamentul și să își aleagă conducerea conform noului regulament, dar și să coreleze numărul de studenți cu cel al profesorilor. La ora actuală, raportul studenți - cadru didactic este 438 la 1, iar acest raport nu ar trebui să treacă de 25, potrivit Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior. În caz contrar, Universitatea "Spiru Haret" riscă desființarea, a anunțat, sâmbătă, 8 august, ministrul Ecaterina Andronescu. O altă măsură este cea a invalidării tuturor titlurilor științifice de conferențiar și profesor universitar conferite de "Spiru Haret" fără respectarea procedurilor legale. Sunt 92 de cadre didactice care au primit confirmarea pe poziția de conferențiar sau de profesor de către Universitate fără ca aceste titluri să fie validate de Consiliul Național pentru atestarea di-plomelor și certificatelor uni-versitare.
De asemenea, organizarea cataloagelor, a foilor matricole și suplimentelor la diplomele de licență și completarea do-cumentelor de studii în conformitate cu legislația în vigoare. Absolvenților care au finalizat studiile la specializarea Drept, timp de trei ani, li se impune completarea acestora și susținerea examenului de licență. Conform legii, Facultatea de Drept nu poate avea o durată mai mică de patru ani.
Și nu în ultimul rând, i s-a retras dreptul de a organiza licența pentru Universitatea "Spiru Haret" până la finalizarea evaluării instituționale externe de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, dar și intrarea imediată în proces de evaluare instituțională a tuturor programelor de studii în vederea acreditării sau de evaluare periodică pentru cele acreditate.
Instituția de învățământ, inclusiv facultățile acreditate, vor fi monitorizate timp de trei ani de Ministerul Educației.
"Spiru Haret" refuză
să se supună măsurilor
Purtătorul de cuvânt al Universității "Spiru Haret" a declarat că raportul întocmit de Ministerul Educației este unul care încalcă legea, motiv pentru care USH nu va pune în aplicare cerințele de întrerupere a admiterii pentru învățământul la distanță al universității.
George Nicolau a amintit că deja există pe rol un proces prin care "Spiru Haret" cere în instanță suspendarea HG 749/2009, care interzice universității organizarea examenului de admitere. Nicolau a precizat că USH nu a intrat în posesia raportului final, prezentat, sâmbătă, de ministrul Ecaterina Andronescu în ședința extraordinară de guvern și că universitatea nu a fost contactată de vreun reprezentant al ministerului Educației.
Duminică, USH a menționat, într-un comunicat de presă, că nu va sista admiterea universitară, așteptând ca instanța să se pronunțe. De asemenea, Nicolau a precizat că universitatea nu va retrage cele 92 de titluri universitare, așa cum a cerut, sâmbătă, Ecaterina Andronescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 10 August 2009
Stire din Cultură-Educație : La mulți ani, Eugen Mazilu!
Sâmbătă, 08 August 2009
Stire din Cultură-Educație : "Acuz intelectualii din Constanța!" (II)
Pagina a fost generata in 1.6366 secunde