Vacanța forțată desființează „Școala Altfel”. Liderii elevilor solicită note mai puține

4120
Vacanța forțată desființează „Școala Altfel”. Liderii elevilor solicită note mai puține - fondvacantafortata-1634924803.jpg
Gata cu școala! Pentru două săptămâni, cel puțin – în speranța că nu va fi cazul unei prelungiri -, preșcolarii, elevii și liceenii se vor „odihni” după numai șase săptămâni din semestrul I al anului școlar 2021-2022. O vacanță forțată primită, pe bună dreptate, cu multă înverșunare de părinții care sunt conștienți nu numai că le va fi foarte greu să gestioneze programul copiilor în aceste 10 zile libere, dar mai ales va fi și mai greu de revenit în ritmul de învățare, fie el și online.

Vineri, la finalul întâlnirii Comisiei de Dialog Social desfășurată la Ministerul Educației, chiar dacă Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a susținut solicitările părinților de a nu se intra în vacanță, ci de a se continua școala online, decizia finală s-a bazat pe susținerea Consiliului Național al Elevilor și a Federației Sindicatelor „Spiru Haret”.

Din păcate, modificările ce urmează a fi aduse structurii anului școlar vor fi anunțate după revenirea din această vacanță forțată. Totuși, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat și la televiziunea națională că se află în discuție renunțarea la „Școala Altfel” (programată în intervalul 8-14 aprilie 2022) sau chiar la vacanța de iarnă. Probabil că o parte din această vacanță, întrucât sărbătorile de iarnă constituie unele dintre cele mai importante surse pentru HORECA și nu credem că se dorește... subminarea petrecerii Crăciunului și a Revelionului. Chiar dacă situația actuală a pandemiei nu ar trebui să „încurajeze” astfel de sejururi.

Astfel, elevii s-ar putea întoarce în bănci de pe 3 ianuarie 2022.

Înainte de întâlnirea de vineri, 22 octombrie, cel mai probabil prevalându-se de situația precedentă, liderii elevilor doresc ca, în cazul în care „semestrul I va fi micșorat cu două săptămâni, iar orele se vor recupera în semestrul al II-lea, Ministerul Educației trebuie să adopte o derogare de la dispoziția referitoare la numărul minim de note la o disciplină, pentru a nu aduce elevii și profesorii în ipostaza de a forța metodele de evaluare în mod inutil, având în vedere că nu vor fi fost parcurse toate conținuturile curriculare (...). Totodată, ne manifestăm dezacordul cu privire la o prelungire a acestei vacanțe de două săptămâni sau cu o trecere unitară, la nivel național, în scenariul online, având în vedere faptul că pierderile generate de astfel de măsuri vor fi imense, imposibil de recuperat pe parcursul acestui an școlar”, se arată într-un comunicat transmis de CNE.

Studenții vor continua cursurile

În ceea ce privește viața universitară, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că instituțiile universitare au autonomie, așa încât fiecare își va stabili propria strategie.

„Legea 55 prevede că scenariul de funcționare se decide de către senatul fiecărei universități. Este lege și nu poate fi modificată printr-o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență sau printr-un ordin de ministru. Deci universitățile vor avea în continuare decizia cu privire la scenariul în care vor funcționa. Dacă vorbim de recomandare, da, la nivel de recomandare pentru aceste două săptămâni, cu excepția universităților de medicină și farmacie pentru care aportul studenților este foarte important în această perioadă, îndeosebi, cu această excepție recomandarea ar fi de online pentru universitățile din România. Repet fără cei din domeniul medical”, a declarat Sorin Cîmpeanu.


La Universitatea „Ovidius” din Constanța, structura anului universitar prevede activitate didactică până pe 24 decembrie (cu zile libere pe 30 noiembrie și 1 decembrie), iar vacanța de iarnă durează două săptămâni, între 27 decembrie și 9 ianuarie 2022.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5201 secunde