Şcoală online? Ministrul Cîmpeanu se spală pe mâini şi pasează răspunderea consiliilor de administrație

3096
Şcoală online? Ministrul Cîmpeanu se spală pe mâini şi pasează răspunderea consiliilor de administrație - fondconsiliideadministratiecimpe-1633874994.jpg
Cu celeritate maximă, că tot este expresia sa favorită, ministrul interimar al Educației Sorin Cîmpeanu a reușit să zăpăcească, deopotrivă, profesorii, părinții și elevii, ieșind cu declarații contradictorii, ba chiar cu ordine comune contradictorii. Ca dovadă, părinții remarcau, zilele acestea, vizavi de introducerea testelor rapide în al 12-lea ceas: „Așa s-au pregătit că mă ia amețeala de la viteza deciziilor lor! Au dormit în pufoasele lor ghete când aceasta era soluția de... 1 an și jumătate!”.



Amânată din aprilie, testarea din salivă devine posibilă

Așadar, după insistente solicitări din partea tuturor liderilor, fie că vorbim de profesori, părinți sau elevi - s-a ajuns la autorizarea, pe repede înainte, a testelor rapide de salivă după discuții între premier și reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului. În urma adoptării Hotărârii nr. 83 din 8.10.2021 de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a decis achiziționarea a 70 de milioane de teste din salivă. Asta după ce, în luna aprilie, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la acea vreme, a afirmat că relevanța testelor salivare este sub semnul întrebării. O decizie care trebuia rezolvată încă din luna aprilie, s-a tărăgănat până s-a ajuns în pragul disperării.

Bramburita testare din a 8-a zi

Altă decizie care a fost plimbată de la Ana la Kaiafa a fost cea cu responsabilitatea testării înainte de revenirea în clasă, în cea de-a 8-a zi. Primul ordin comun prevedea clar că testarea se face în cabinetele școlare, după care s-a revenit cu un ordin ambiguu că doar simptomaticii se vor mai testa în școli, după care s-a adus o completare la ordin, adică s-a revenit la testarea în a 8-a zi în cabinetele școlare și acolo unde nu există să fie solicitate echipe mobile ale DSP.



Și totuși, școlile nu pot fi închise ultimele...


Ultima bâlbâială, însă, pare să fie o fugă de răspundere și o pasare a asumării în... curtea școlii, tot în ceasul al 12-lea, când toată țara este în scenariul roșu. „Dacă tot ne comparăm cu alte state europene care au reușit să mențină școlile deschise în format fizic, trebuie să ne uităm și la infrastructura pe care acestea o asigură, cum ar fi testarea elevilor și a profesorilor de cel puțin două ori pe săptămână. Nu vă jucați cu sănătatea nimănui! Dreptul la educație și dreptul la sănătate nu sunt negociabile!”, afirma într-un comunicat de presă Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

De altfel, la insistențele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți și Consiliului Național al Elevilor, care au cerut ca decizia privind închiderea școlilor, în localitățile în care incidența cazurilor de Covid este de peste 6 la mie, să fie luată de conducerea unităților, Sorin Cîmpeanu afirma că în acest moment există cadrul legal care le permite școlilor să decidă trecerea la activitatea online.

Și se referă la prevederile ordinului comun nr. 5.338/1.082/1.10.2021:

„Art. 3, alineatul 2: În situații justificate de infrastructura și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online, cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică în condițiile art.6.

Art. 6, alineatul 9: La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin (2). Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB”.

De precizat că reprezentanții Institutului Național pentru Sănătate Publică au declarat că s-a decis trecerea treptată în online întrucât nu în toate zonele țării rata de infectare atinsese limita maximă prevăzută de legislație pentru închiderea școlilor.

Din păcate, ministrul interimar nu s-a încăpățânat degeaba când a afirmat că școlile trebuie închise ultimele, pentru că este conștient de faptul că aceste cursuri online în România sunt un dezastru, ca urmare a proastei gestionări. „Atâta vreme cât nu avem conectivitate generalizată, disponibilitate la echipamente pentru absolut toţi elevii şi studenţii din România, cât nu avem conţinut digital pentru toate disciplinele, cât nu avem toţi profesorii formaţi pentru predarea online, cât nu avem platforme dedicate de evaluare, este de preferat în mod clar prezenţa fizică în şcoli şi universităţi şi trebuie făcute toate eforturile ca şcolile într-adevăr să se închidă ultimele şi să se deschidă primele”, a spus Cîmpeanu la videoconferinţa „Educaţie: învăţătură, digitalizare, sănătate”, organizată de Grupul de presă Bursa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3289 secunde