Vernisaj la Muzeul de Artă. Prin "Confesiuni", Aurelian Broască își omagiază mentorul

7592

Articole de la același autor

Din agenda de activități a membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România, anunțată pentru această săptămână, face parte și vernisajul expoziției "Confesiuni", de sâmbătă, 1 aprilie, programat la ora 14, la Muzeul de Artă din Constanța, cu lucrări semnate de pictorul năvodărean Aurelian Broască, dedicate memoriei graficianului Marian Voinea.

Absolvent în 1996 al Academiei de Arte Plastice, secția pictură, Aurelian Broască mărturisește că a dedicat această expoziție regretatului grafician, pentru că pasiunea și preocupările lui artistice, pe care le-a descoperit în copilărie, l-au făcut să devină, la rândul său, un pasionat căutător al desenului și picturii. „A fost un om special, cu mai multe talente, un om cu un mod de viață simplu, dedicat artei, studiului, muzicii, poeziei și prieteniilor adevărate”, declară artistul despre Marian Voinea.

Cât despre picturile ce urmează a fi admirate începând de sâmbătă, 1 aprilie, același artist afirmă că a expus lucrări în care a surprins o mică parte din scenele care-i ies în cale și pe care le găsește interesante, subiecte simple, povești ale unor oameni obișnuiți. „Modul în care pictez are legătură cu temperamentul, sensibilitatea și convingerile mele în pictură, cu modul de viață și cu oamenii și evenimentele pe lângă care trec.

Sunt lucrări realizate în mare măsură în ultimele șase luni, lucrări în care m-am străduit să surprind, să înțeleg și să fixez pe suport starea, trăirile și emoția personajelor, lucru greu de realizat având în vedere că un milimetru poate schimba hotărât expresia”, mai afirmă autorul expoziției.

Preocupat de mai mulți ani de figura umană, portret de expresie, compoziție cu personaje, în seria de lucrări expuse în Muzeul de Artă Constanța și-a propus să fie mai exigent ca oricând în desen și compoziție, iar referitor la culoare, s-a străduit să găsească acorduri care să-l recomande ca un sensibil colorist.

Prezentarea expoziției va fi oferită de criticul de artă Roxana Bărbulescu, care a declarat despre artist: „Înzestrat cu un mare rafinament de redare cromatică și desenator desăvârșit, artistul Aurelian Broască ne propune în această expoziție o serie de compoziții de grafică și de pictură în ulei în care a înfățișat cu finețe, dar foarte sugestiv, expresii caracteristice oamenilor care doresc să le împărtășească și altora amintiri ce i-au marcat, la un moment dat, viața. Artistul a reușit, cu măiestria unui bun observator și portretist, să imortalizeze în lucrările sale chiar acel moment care preceda vorbele, acel punct de inițiere a unei confesiuni, susținut, în mare măsură, de gestica mâinilor, care alături de chipuri reprezintă elementele centrale ale compozițiilor sale”.

Lucrările vor rămâne pe simezele Muzeului de Artă până pe 12 aprilie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5163 secunde