Afacerile falimentare au "omorât" chiriile din spațiile de birouri

441
Afacerile falimentare au
În ultimele 12 luni, prețul mediu al chiriilor din spațiile de birouri a scăzut cu 30%, cu minime de 20,1% și maxime de 41,5%, potrivit unei analize efectuate pe circa 3.000 de anunțuri de închiriere postate pe portalul de profil www.imobiliare.ro. În Constanța, scăderea anuală este cea mai mare din țară, de 41,5%, prețul mediu actual fiind de 6,78 euro/mp/lună, față de 11,59 euro/mp/lună în martie 2009.

"În ultimii doi ani au fost inaugurate numeroase clădiri de birouri. Ba mai mult, foarte mulți proprietari de vile din zonele centrale și semi-centrale s-au orientat spre acest segment, din lipsă de clienți pentru spațiile lor rezidențiale. În același timp, pe fondul recesiunii, rata de neocupare în majoritatea spațiilor de birouri este în creștere. O consecință directă a acestor evenimente a fost scăderea prețurilor", spune Adrian Erimescu, directorul general al portalului imobiliare.ro.
Constanța a înregistrat cea mai mare scădere în ultimul an, alături de Iași. Totuși, prețurile din Iași au rămas extrem de mari, mult peste Brașov, Constanța sau Timișoara, orașul din Moldova clasându-se pe locul doi în țară, după Cluj-Napoca, în topul prețurilor solicitate pe acest segment imobiliar.
Cea mai mică rată de scădere, de 20,1%, s-a înregistrat în Timișoara, unde au fost finalizate și date în folosință mai multe clădiri de birouri. În prezent, prețul cerut este de 6,9 euro/mp/lună, față de 8,64 euro/mp/lună în martie 2009.
În Cluj, prețurile medii cerute de proprietari sunt cele mai mari din țară (exceptând municipiul București) – 7,12 euro/mp/lună, față de 10,26 euro/mp/lună în martie 2010, o scădere de circa 30%.
Cele mai ieftine spații de office sunt în Brașov, oraș în care proprietarii cer 6,40 euro/mp/lună, în scădere cu 31% față de martie 2009, când prețul mediu era de 9,27 euro/mp/lună.
Dinamica spațiilor de birouri din provincie rămâne totuși destul de bună, ele fiind căutate în principal pentru "serviciile de suport (back-office), outsourcing și pentru seg-mentul de birouri atașat dezvoltării industriale", după cum spune Cătălina Jigman, coordonator în cadrul companiei de consultanță imobiliară CB Richard Ellis, citată de portalul www.Wall-Street.ro.
Orașele mari din provincie au o dezvoltare economică susținută, costuri mai mici față de capitală și, de cele mai multe ori, un nivel mai ridicat de calificare a personalului.
Constanța mai are totuși de așteptat până când va putea concura cu Timișoara sau Cluj-Napoca.
"Timișoara este curtată în continuare de către marile companii care vor să își mute activitatea, în special pentru forța de muncă disponibilă, talentul lingvistic și componenta chirie – calitate - flexibilitate a clădirilor de birouri", spun și cei de la Jones Lang Le Salle.
În același timp, Constanța și Cluj-Napoca rămân două centre de business extrem de competitive pentru marile companii care pătrund în forță în regiunea est-europeană.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 16 Martie 2010
Stire din Diverse : Zboară, puiule, zboară!
Pagina a fost generata in 1.7126 secunde