Ajută sau nu înfometarea în slăbire?

236
Ajută sau nu înfometarea în slăbire? - infometare-1409070563.jpg

Articole recomandate

Despre înfometare și regimurile drastice, specialiștii spun că sunt practici actuale, prin care multe persoane încearcă să piardă kilogramele în plus. Atenție, nutriționiștii avertizează că acestea sunt căi sigure care conduc spre boală și complicații grave, chiar dacă înfometarea poate lăsa impresia că este o cale rapidă prin care o persoană își poate rezolva problema de greutate, care s-a instalat în timp și că o perioadă de limitări alimentare extreme poate fi soluția! 
Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv acreditat CIO (Comitetul Internațional Olimpic), a tras un semnal de alarmă privind riscurile la care se expun persoanele care apelează la înfometare pentru a slăbi. Pe termen scurt, persoana în cauză poate avea stări de slăbiciune sau stări de nervozitate. Dar, dr. Șerban Damian afirmă că, pe termen lung, consecințele tulburărilor sunt grave. Pot interveni dezechilibrări metabolice, malnutriție, tulburări endocrine, la femei se poate înregistra stoparea ciclului menstrual și o mulțime de alte probleme asociate. 


Cum reacționează organismul la înfometare
Prin restricțiile drastice alimentare, persoana în cauză nu va rezolva problema kilogramelor în plus, deoarece organismul uman este bine construit, astfel încât știe să reacționeze corect la înfometare, arată sănătatetv.ro. Practic, organismul își reduce metabolismul pentru a-și proteja rezervele. Organismul nu știe dacă urmează o perioadă de înfometare indusă de factori externi sau noi suntem cei care îi limităm accesul, așadar acesta iși va reduce rezervele astfel încât să poată supraviețui pe termen lung.


Dr. Șerban Damian atrage atenția asupra faptului că persoana care recurge la înfometare nu va slăbi eficient, iar în momentul în care va renunța la această cură restrictivă și va începe să mănânce normal sau chiar mai mult, va acumula iar kilograme și într-un ritm mult mai alert. Organismul se va grăbi să folosească energia pe care i-o furnizăm, pentru a o înmagazina, dar repetând aceste cicluri în timpul vieții, va acumula și mai multă grăsime. Ori de câte ori scădem în greutate, mai ales prin înfometare, pierdem atât masă musculară, cât și grăsime; de câte ori ne îngrășăm, acumulăm numai țesut adipos. În final, după ani de zile, compoziția corporală se degradează și ajunge să aibă mai multă grăsime și mai puțină masă musculară, astfel că procesele metabolice ajung să se producă mai rar și împiedică metabolizarea grăsimii, respectiv transformarea acesteia în energie.


Ce sfaturi ne dau nutriționiștii
Dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv acreditat CIO, recomandă persoanelor cu exces ponderal să aleagă o cale corectă, cu un program de scădere în greutate bine condus, deoarece numai așa pot slăbi eficient, chiar dacă într-un timp mai lent. Mai mult, este foarte important ca informațiile privind alimentația și efortul fizic să fie însușite corect. Dacă o persoană cu exces ponderal va porni pe această cale, cu o reducere moderată a aportului de energie, atunci are șanse să slăbească în mod corect, chiar dacă într-un timp mai lent.
Important este ca persoanele care doresc să slăbească să-și însușească informațiile privind alimentația și efortul fizic și să înțeleagă că înfometarea este cel mai distructiv mod de a scădea în greutate! Pe cale de consecință, ar trebui evitată, pe cât este omenește posibil!


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 18 Februarie 2014
Stire din Diverse : Nu poți să slăbești? Iată de ce!
Miercuri, 30 Aprilie 2014
Stire din Sănătate : Cum să slăbești FĂRĂ dietă
Pagina a fost generata in 2.1508 secunde