Care este necesarul energetic al sugarilor?

281
Care este necesarul energetic al sugarilor? - necesarenergeticcopii-1358879637.jpg
Necesitățile energetice exprimate pe kilogram - corp sunt de 3-4 ori mai 

mari ca ale unui adult. Metabolismul este mai crescut în această perioadă, diminuându-se apoi în cursul vieții. Necesitățile energetice în primul semestru sunt de 110 kcal/kgcorp/zi, iar în al doilea semestru (6-12 luni) necesarul caloric este de 100 kcal/kgcorp/zi. Activitatea dinamică specifică a alimentelor la sugar reprezintă 7-10% din cheltuiala energetică. La necesitățile energetice se adaugă necesarul pentru creștere. În primele 4 luni de viață, dar mai ales în prima lună se 

înregistrează cea mai mare rată de creștere. 

În condiții normale (copil alimentat natural), alimentația la cerere satisface necesitățile energetice ale sugarului pe calea mecanismelor aport-sațietate. 

Mecanismul reglării aportului alimentar prin foame acționează după vârsta de 6 săptămâni. La sugarul alimentat natural sațietatea este determinată de modificarea compoziției laptelui, prin creșterea cantității de grăsimi în laptele uman la sfârșitul suptului. 

Aportul energetic carențial sau excesiv, ce conduce la malnutriție sau obezitate, este implicat în apariția unor boli cronice la vârsta adultă. Hipostatura ca reflecție a malnutriției severe se asociază cu un risc crescut de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale și diabet zaharat. Alimentația hipercalorică în această perioadă va avea ca rezultat obezitatea precoce. Un rol important în apariția obezității îl are tipul alimentației în cursul perioadei de sugar, alimentația naturală având efect protector, arată specialiștii în nutriție din cadrul Ministerului Sănătății, într-un ghid de nutriție al sugarului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 16 Ianuarie 2013
Stire din Sănătate : Tu știi la ce ore trebuie să mănânci?
Miercuri, 16 Ianuarie 2013
Stire din Sănătate : Ceaiul verde, cheia sănătății
Pagina a fost generata in 0.747 secunde