Alimentația sănătoasă, un principiu al echilibrului organismului

480
Alimentația sănătoasă, un principiu al echilibrului organismului - alimentataiasanatoasa-1357664091.jpg
Nenumărate studii și recomandări arată că o viață sănătoasă începe cu ceea ce avem în farfurie. Și este lesne de înțeles având în vedere că cele mai multe dintre bolile grave au ca factori declanșatori tocmai obiceiurile nesănătoase. Printre ele se numără obezitatea, bolile cardiovasculare, sau ale tractului intestinal. Asociată însă și cu o porție bună de mișcare zilnică, hrana sănătoasă poate crește șansele unei vieți echilibrate.


Crudități și iar crudități

Lista vegetalelor este nelimitată și satisface toate gusturile, iar faptul că ele sunt disponibile pe piață pe toată perioada anului, nu ne mai putem găsi scuze pentru a nu le consuma. Și sfaturile specialiștilor nu sunt deloc gratuite: "morcovi au mai mult de 400% decât doza zilnică necesară de vitamina A, clementinele conțin o cantitate mare de vitamina C, grepfruitul ajută la arderea grăsimilor. Conține multe fibre, vitamina C și acid folic, dar și o cantitate im-presionantă de licopen, substanță care previne tumorile și ne ferește de cancere de piele, de plămâni, de colon sau de sân", ne explică dr. Loti Popescu, coordonator al programelor de sănătate din cadrul DSPJ Constanța.

Începutul schimbărilor

Prea multă sare, mâncare de la fast-food, prea multă carne și prea puține vegetale, sau dulciuri consumate în cantități mari. Într-un cuvânt, excese care trebuie eliminate. Primul și cel mai important pas în reglarea metabolismului este tocmai stabilirea unor limite sau măsuri. Dacă nu reușiți să le eliminați pe toate în același timp, cel puțin înlocuiți felurile nesănătoase cu variante mai bune. De exemplu, înlocuiți pâine albă cu cea integrală, sau iaurtul gras cu cel degresat.

Consultați eticheta și ingredientele

Citirea etichetelor de pe produsele cumpărate poate ajuta la menținerea unei diete sănătoase. Mai mult, cunoașterea ingredien-telor este la fel de importantă pentru a mânca corect. Recunoașterea diferențelor dintre clasele de carbohidrați și alimentele în care sunt disponibili: cerealele integrale sau orezul brun. Zahărul din dulciuri sau sucuri folosit în mod cumpătat, poate transforma gustul multor alimente. Prea mult zahăr însă poate duce la sațietate precoce și îndepărta astfel alte alimente nutritive din dietă, contribuind la excesul de calorii și la creșterea în greutate.

Variați alimentele

O alimentație sănătoasă este, în primul rând, variată, adică include toate grupele de alimente: cereale, carne, lactate, fructe și legume, grăsimi. Menține un echilibru sănătos între caloriile pe care le consumi și caloriile pe care le arzi. În general, numărul de calorii reco-mandat este de două mii pe zi, însă depinde de greutate, vârstă, sex și nivelul activității fizice. În zilele când mesele sunt mai sățioase și mai bogate caloric , se recomandă mai multă mișcare. Țineți cont de principiul celor cinci mese pe zi: trei mese principale și două gustări. Astfel se poate menține glicemia constantă și dispare și riscul de diabet zaharat. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 09 Ianuarie 2013
Stire din Sănătate : Cum ne ajută exercițiile cardio?
Pagina a fost generata in 0.3787 secunde