Ce faceți dacă aveți un copil stângaci

157
Ce faceți dacă aveți un copil stângaci - copilstangaci-1405692982.jpg

Articole recomandate

Până la vârsta de cinci ani, copiii folosesc în mod egal ambele mâini. Abia dupa aceea, ei încep să-și dea seama care dintre cele două este folosită cu precădere. Potrivit www.sfatulmedicului.ro, dacă un copil ia totul cu mâna stângă, cea mai mare greșeală a părinților este de a-l pedepsi și de a încerca să-l dezobișnuiască. Fiți toleranți, deoarece copilul vostru nu are nicio problemă și nu îi interziceți să scrie cu mâna stângă, în cazul în care a început deja. De obicei, acest fenomen reprezintă doar o schimbare în limitele normalului și nu oferă niciun motiv de constrângere. Obligând copilul să folosească mâna dreaptă, îl putem deruta, creându-i totodată probleme de orientare în spațiu.

Baza genetică

La stângaci, scrisul, cititul și socotitul sunt dirijate de emisfera dreaptă, și nu de cea stângă, ca la ceilalți. Ca atare, dezvățarea nu înseamnă numai schimbarea mâinii, ci și restructurarea funcțiilor creierului. Scrisul cu mâna stângă pare a fi ereditar. Probabilitatea ca dintr-o mamă și un tată dreptaci să se nască un copil stângaci este de doi la zece mii. Când numai un părinte este stângaci, probabilitatea crește la 17 la zece mii, iar când ambii părinți sunt stângaci, aceasta este de 46 la zece mii.

Probleme de dezvoltare mintală

Medicii nu sunt unanimi nici în ceea ce privește unele probleme de sănătate semnalate de folosirea cu precădere a mâinii stângi. Conform unora, procentul de stângaci cu înapoiere mintală și cu greutăți în ceea ce privește scrisul și cititul este de două ori mai mare la dreptaci. Alții, în schimb, consideră aceste afirmații discutabile. 

Împărțirea funcțiilor creierului

La stângaci, împărțirea funcțiilor celor două emisfere ale creierului se deosebește de aceeași împărțire la dreptaci. Astfel, 95 la sută dintre dreptaci au centrul vorbirii în emisfera stân-gă a creierului, în timp ce 70 la sută dintre stângaci au centrul vorbirii în ace-eași emisferă. La stângaci, cititul, scrisul, orientarea în spațiu sunt comandate de ambele părți ale creierului. Unii medici consideră că respectivele însușiri sunt mai slab dezvoltate, dar aceste afirmații nu au fost demonstrate până acum.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 19 Iulie 2014
Stire din Diverse : Nu tratați copilul ca pe un om mare
Sâmbătă, 21 Iunie 2014
Stire din Diverse : Ce gustare îi dai copilului
Sâmbătă, 21 Iunie 2014
Stire din Diverse : Idei pentru vacanța de vară
Sâmbătă, 21 Iunie 2014
Stire din Diverse : Cum ajuți copilul aflat la pubertate
Pagina a fost generata in 3.0934 secunde