Ce garantează un job reușit

104
Ce garantează un job reușit - cegaranteazajob-1394042716.jpg

Articole recomandate

Realitatea ne demonstrează că doar pregătirea profesională nu este suficientă, sau, mai bine zis, nu reprezintă condiția sine-qua-non a reușitei la locul de muncă.


De câte ori vi s-a întâmplat să cunoașteți sau să auziți de oameni mai puțin "școliți", care să aibă mai multe șanse de reușită? Potrivit cariereonline.ro, nu pare corect pentru cei care, ani de zile, și-au sacrificat timpul și energia pe băncile școlilor, însă este, de cele mai multe ori, adevărat. Sunt domenii de activitate în care pregătirea profesională, dacă nu este asociată cu anumite abilități sociale, de relaționare, este subapreciată. Aceste domenii presupun, în general, o comunicare interpersonală accentuată, o relaționare frecventă cu diverse categorii de persoane, atât din cadrul mediului de lucru, cât și din afară lui. Această abilitate de relaționare intră în sfera inteligenței sociale, emoționale, văzută că o capacitate a fiecărui individ de a se adapta la mediul în care evoluează, de a înțelege și a stabili relații cu oamenii din jur.


Arta relaționării 
"Arta de a stabili relații înseamnă, în mare parte, capacitatea de a gestiona emoțiile celorlalți", spunea Daniel Goleman. Conceptul de inteligență emoțională a apărut în anul 1985, iar studiile legate de acest subiect au început după anii '90. Se consideră că sunt 5 domenii principale ale inteligenței emoționale: unoasterea emoțiilor personale, în strânsă legătură cu conștientizarea de sine, sau recunoașterea unui sentiment atunci când acesta apare; gestionarea emoțiilor sau stăpânirea acestora astfel încât să devină posibilă construirea conștientizării de sine; motivarea de sine sau punerea emoțiilor în slujba unui scop, a unui obiectiv; recunoașterea emoțiilor în ceilalți sau empatia, înțeleasă că și capacitate de a înțelege emoțiile celorlalți; manevrarea / gestionarea relațiilor în funcție de emoțiile implicate, atât proprii cât și ale interlocutorului. "E important să înțelegem că inteligența emoțională nu este opusul inteligenței, nici triumful inimii asupra minții: este unicul loc unde se întâlnesc toate!", afirmă David Caruso. Așadar, inteligența emoțională înseamnă îmbinarea a trei componente ce definesc ființa umană: sentimentele sau emoțiile, caracterul și instinctele.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 21 Februarie 2014
Stire din Diverse : Cum văd americanii munca omului
Pagina a fost generata in 1.6204 secunde