Ce reguli trebuie să știe orice copil

352
2
Ce reguli trebuie să știe orice copil - 6iuncereguli-1402071177.jpg
Adesea, copiii nu înțeleg de ce trebuie să facă un lucru sau altul și tind să devină rebeli când li se cere să facă ceva fără să li se explice motivele. De aceea, ei trebuie obișnuiți de mici cu bunele maniere. De exemplu, învățați-I să spună "Te rog!" sau "Mulțumesc", dar trebuie să le explicați și de ce este nevoie să folosească aceste formule. Iar explicațiile de genul "Așa e frumos!" sau "Așa fac copiii educați!" nu le sunt de ajuns. 
De asemenea, atunci când își face prieteni și începe să se joace cu ei, învățați-l pe cel mic ce comportament trebuie să aibă față de alți copii.
Când învață să folosească calculatorul și să citească, explicați-i că nu are voie să intre pe e-mail-ul altcuiva sau să citească scrisori și acte care nu îi aparțin.
Rețineți că bunele maniere se învață treptat, prin experiențe. La 9-10 ani le puteți oferi o carte de bune maniere, scrisă pe înțelesul lor, ca să învețe mai multe. Până atunci, introduceți regulile, una câte una, când vă loviți de diferite situații.
Nu încercați să le faceți o lista a regulilor de respectat pentru că va fi în zadar. Copiii învață cel mai bine din experiență și din exemple concrete. Dacă vedeți pe cineva care nu se poartă frumos, discutați împreună comportamentul acelei persoane și cereți-i copilului să spună ce anume este greșit. Puterea exemplului este foarte mare, iar copiii au un spirit al observației foarte dezvoltat.
Orice greșeală veți face, fiți sigur că cel mic va observa. Așa că fiți un bun exemplu și respectați cu sfințenie regulile bunelor maniere. Nu puteți avea un copil manierat dacă nu faceți efortul de a respectă și dumneavoastră codul bunelor maniere


Reguli generale pe care trebuie să le știe toți copiii
Nu au voie să vorbească atunci când vorbește altcineva sau să întrerupă pe cineva. Când o fac, arătați-le discret că trebuie să aștepte. Dacă își așteaptă rândul așa cum trebuie oferiți-le toată atenția, că să vadă că a meritat așteptarea. Nu au voie să râdă de ceilalți copii sau să le dea porecle urâte. Întrebați-i cum s-ar simți dacă cineva ar rade de defectele lor. Întotdeauna trebuie să-i salute pe cei care vin în vizită. De câte ori este cazul trebuie să spună "Te rog!" și "Mulțumesc!". Învățați-i asta încă de când încep să vorbească. Obiceiurile bune se învață devreme. Nu au voie să lase mizerie în urmă lor, nici acasă, nici la prieteni. Cine a făcut mizerie trebuie să curețe. Învățați-i regulile fair play-ului. Atunci când joacă un joc trebuie să-și păstreze demnitatea, fie că pierd sau câștigă. Învățați-i cum să primească complimente. Dacă cineva îi laudă trebuie să răspundă cu "Mulțumesc!". Nu au voie să trântească ușa în fața celui care intră după ei și trebuie să le deschidă ușa celor în vârstă. Nu au voie să se înghesuie când urcă în autobuz, în metrou sau în lift. Cei care coboară au prioritate, iar cei care urcă trebuie să-și aștepte rândul. Trebuie să respecte diferența și diversitatea. Oamenii care acționează sau trăiesc diferit au fost crescuți într-o altă cultură, religie, etc. și au dreptul la respect.


Comentează știrea

Drew Brees Jersey
13 august 2014

Moggridge, designer of the first laptop computer (the GRiD Compass, 1981) and a founder of the design firm IDEO, tells us these stories from an industry insider's viewpoint, tracing the evolution of ideas from inspiration to outcome. [url=http://www.welovenorthcoteroad.com/news.asp]Drew Brees Jersey[/url] Drew Brees Jersey

Soccer Shirts
15 august 2014

Moggridge, designer of the first laptop computer (the GRiD Compass, 1981) and a founder of the design firm IDEO, tells us these stories from an industry insider's viewpoint, tracing the evolution of ideas from inspiration to outcome. Soccer Shirts

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5749 secunde