Constructorii de locuințe care nu emit certificat energetic vor fi amendați

2149
Constructorii de locuințe care nu emit certificat energetic vor fi amendați - 4af5c33a941045a3c21c79705bc23d08.jpg
Constructorii care livrează apartamente fără certificate energetice vor fi amendați, iar recepția locuințelor ar putea fi blocată, a anunțat Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT).

"Fără certificate energetice, dezvoltatorii nu pot face recepția apartamentelor, iar cei care încalcă legea vor primi amenzi. La clădirile noi, vom acționa prin intermediul primăriilor pentru a stopa proiectele", a declarat Cristian Stamatiade, reprezentant al MDRT, în cadrul unui seminar organizat de Asociația Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC).
În același timp, cei de la AAEC spun că se eliberează prea multe certificate energetice fără ca inspectorii autorizați să se deplaseze la fața locului, ceea ce este "aberant".
"Vrem să prevenim comercializarea certificatelor energetice la colț de stradă. De asemenea, nici varianta eliberării unui certificat pe baza asemănării cu un alt apartament nu este realistă. Auditarea de la distanță este o aberație, pentru că fiecare locuință este diferită, în funcție de etaj și de amplasamentul în cadrul unui bloc", spun oficialii AAEC.
Și cei de la Asociația Producătorilor de Materiale sunt de părere că problema auditării energetice nu este luată în serios în România.
"Problema este tratată ca un subiect monden sau de campanie electorală, la fel ca și reabilitarea termică a imobilelor. A trecut mai mult de un an de la punerea în prac-tică și nimeni nu s-a interesat de cum se comportă blocurile reabilitate", a declarat Claudiu Georgescu, președintele asociației.
Potrivit datelor MDRT, până în prezent au fost autorizați circa 745 de auditori energetici.

Reabilitarea termică - 3.000 euro
Pe viitor, statul ar putea garanta creditele contractate de proprietari pentru reabilitarea termică a apartamentelor, a declarat ieri Elena Udrea, precizând că măsura, propusă de reprezentanții firmelor de construcții, este analizată de Guvern.
"Reabilitarea se face cu cofinanțarea MDRT (50%), cu cea din bugetul primăriei (30%) și cu participarea proprietarilor. Dacă gândim raportat la bugetele ministerului și primăriilor, putem să reabilităm trei milioane de apartamente în 100 de ani. Dacă economia va merge extraordinar de bine și vom aloca mai mulți bani, probabil că reducem la 50 de ani. Tot este foarte mult, așa că încercăm soluții alternative", a declarat Udrea.
Ministrul a precizat că, la propunerea constructorilor, MDRT ia în calcul un tip de credit "în condiții atractive", de care să beneficieze proprietarii care își reabilitează apartamentele. Potrivit standardelor de cost aprobate ieri de Guvern, reabilitarea termică a unui apartament trebuie să coste 3.000 de euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3086 secunde