Cum să faci un piure perfect

206
Cum să faci un piure perfect - piure-1417618352.jpg

Articole recomandate

Te-ai apucat să faci piure, dar ai surpriza să constați că e plin de cololoașe, prea lipicios, prea… Pentru ca piureul să-ți iasă perfect, potrivit bonappetit.com, ar trebui să ai în vedere următoarele obiceiuri:

Tipul de cartofi

Când faci piure, folosește, în proporții egale, cartofi săpunari, cu miez alb-roz, și cartofi făinoși, cu un conținut minim de apă și mult amidon. Amidonul va absorbi untul și smântâna, asigurând cartofilor acea textură moale și pufoasă. Cartofii săpunari sunt foarte aromați, dar, folosiți singuri, piureul va fi apos și lipicios.

Speli sau nu cartofii?

Evident, înainte de a se găti, cartofii se curăță de coajă. Sunt însă și persoane care sar peste această etapă și doar îi trec pe sub un jet de apă. Cartofii sunt, însă, foarte murdari. Înainte de a-i găti, spală-i bine cu apă rece, abia după aceea curăță-i. În cazul cartofilor noi, îi poți freca bine cu un burete de vase curat, păstrând cojița!

Îi pui la fiert în apă caldă?

Dacă pui cartofii în apă caldă, marginile se vor găti prea mult, iar miezul va rămâne crud. Aceștia trebuie să se gătească la aceeași temperatură, în același timp. Care este metoda corectă? Pune cartofii (tăiați cubulețe) într-o cratiță cu apă rece cât să-i acopere, apoi aprinde focul și lasă-i să fiarbă.

Nu pui sare în apa în care fierb

Când se gătesc, cartofii trebuie să absoarbă atât apă, cât și sare. Așadar, ai grijă să pui sare în apa în care fierb, pentru că gustul piureului va avea de câștigat mai mult decât dacă vei adăuga sare în momentul preparării.

Dai focul prea mare

Când apa dă în clocot, cartofii se pot sfărâma. Fierbe-i la foc molcom. Astfel, vor rămâne întregi și se vor găti uniform.

Nu scurgi bine cartofii

Trebuie musai să ai în vedere că, apoși fiind, cartofii vor deveni grețoși. De aceea, după ce fierb, scurge-i de apă și mai pune cratița 1-2 minute pe foc, până se evaporă toată umezeala. Îi poți pune și într-un vas întins pe care să-l dai la cuptor. Când marginile cartofilor se albesc, sunt gata.

Folosești lapte rece

Laptele rece pus peste cartofii calzi va răci pulpa. Încălzește ușor laptele într-o crăticioară. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să fie puțin călduț.

Temperatura untului

Când topești untul pe foc, grăsimea se strânge. Folosește unt rece, pentru a permite acestuia să se încorporeze uniform în cartofi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 04 Decembrie 2014
Stire din Diverse : Din secretele pâinii de casă
Miercuri, 03 Decembrie 2014
Stire din Diverse : Pardoseli pentru o baie de lux
Miercuri, 03 Decembrie 2014
Stire din Diverse : Etajere rustice
Miercuri, 03 Decembrie 2014
Stire din Diverse : Ingrediente eco pentru curățenie
Sâmbătă, 29 Noiembrie 2014
Stire din Diverse : Trăsăturile feminine preferate de bărbați
Sâmbătă, 29 Noiembrie 2014
Stire din Diverse : Cele mai bune uleiuri de corp
Sâmbătă, 29 Noiembrie 2014
Stire din Diverse : Cum să îl faci gelos
Pagina a fost generata in 2.1742 secunde