Gablonțurile se vând cel mai bine în Vama Veche

2090
Gablonțurile se vând cel mai bine în Vama Veche - 8948986d77d8c218f03ebcca19417d92.jpg
Dacă nu ai cel puțin o pereche de cercei, o insignă cu mesajul "Shit happens", multe brățări și lanțuri la gât, nu te numești vamaiot. Obligatoriu, micul dejun se ia după ora 13,00, timp în care te plângi că ești mahmur, că te doare capul și că nu mai ai bani.

La terasele din Vama Veche, berea și vodka sunt nelipsite de pe mesele vamaioților. Muzica rock se aude în difuzoare, iar turiștii de la cort, de pe plajă sau de pe alei par sictiriți de tot. Le mai atrage privirea standul cu gablonțuri, brățări de piele, obiecte lucrate manual și alte kitsch-uri. Le cumpără la începutul concediului în Vamă, căci după, le vând pentru a face rost de bani pentru tren sau băutură.
Pe o parte a stațiunii, vezi terase cu umbrele din stuf și mese și scaune din lemn necioplite, neîngrijite, neșlefuite. Dar așa le place vamaioților. Denumirile localurilor sunt negativiste: "La Pirat", "La Barba Neagră", "Expirat". Până și mesajele de pe insignele care se vând în stațiune sunt în același ton: "Shit happens", "No music life", "I hate school", "F**k you", "Sunt înconjurată de idioți", "Eat well, stay healthy, die anyway".
Printre terasele rustice, zărești și un restaurant normal, cu fețe de mese și meniuri, însă cu preparate la prețuri exorbitante și fără niciun client.

Gablonțurile, lucrate manual
Pe aleea prăfuită din Vama Veche, doar tinerii care vând gablonțuri sunt veseli și încrezători. Ilina din București vine în Vamă de când era mică, de aceea a ales să-și deschidă o mică afacere în stațiunea aflată la graniță cu Bulgaria, astfel încât să îmbine utilul cu plăcutul. "Merge vânzarea bine. Gablonțurile se vând foarte bine, toată lumea își găsește ceva să-i placă", ne-a spus Ilina.
Se laudă că este hipioată, ne arată, cu mândrie, bocancii și o eșarfă turcoaz, ne povestește despre când își purta părul rasta și ne arată mai mulți cercei lucrați manual. "Pentru confecționarea gablonțurilor, folosesc pastă cerată, ceramică, materiale de tot felul, acuarele. Lucruri pe care nu le mai folosesc nu le arunc, pentru că mereu le găsesc câte o întrebuințare", povestește Ilina.
Prețurile sunt mici: o pereche de cercei costă între 10 și 15 lei, un șnur cu un cap de mort, un dinte, un obiect din lemn, o cruce sau o pană se vinde în schimbul sumei de 15-20 de lei, iar brățările costă între 5 lei, cele din scoici și plastic, și 30 de lei, cele din piele, cu diferite inscripții. Colierele din mărgele, scoici, lemn sau metal se vând cu 25 de lei, iar insignele au prețuri cuprinse între 6 lei, cele mari, și 4 lei, cele mici.
Câțiva metri mai încolo, Gheorghe Marin își înșiră marfa pe stand. Este trecut de ora prânzului, dar abia acum s-a trezit după o beție de pomină cu prietenii, cu o noapte înainte.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7093 secunde