Labirintul de galerii pe care stă Parisul

154
Cunoscut și sub numele de Orașul Luminilor, Parisul are și o parte întunecată ce constă într-o rețea de tuneluri subterane, create la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Catacombele Parisului sau Catacombes de Paris reprezintă un faimos osuar subteran, amplasat sub capitala Franței. Galeriile de oase structurate pe trei nivele se întind pe o distanță de circa 300 de km pe dedesubtul întregului oraș, dar numai o mică parte este dispo-nibilă spre vizitare publicului larg.


Când lumea se plimbă pe marile bulevarde pariziene și admiră su-perba arhitectură realizată în timpul lui Napoleon al III-lea, de exemplu, nu-și imaginează că întregul Paris este construit pe un labirint de galerii al fostelor cariere de piatră. Extracția de piatră s-a făcut aici încă de pe vremea Imperiului Roman și a continuat pe toată durata Evului Mediu. Problema subsolului găunos și a numeroaselor surpări ale ga-leriilor părăsite fapt ce antrena totodată și clădirile de deasupra a dus ca în anul 1777 regele să creeze un Serviciu al carierelor, cu scopul de a consolida subsolul parizian. Câțiva ani mai târziu, în 1785 edilii orașului mai aveau o problemă cea a "Cimitirul Inocenților", care a fost folosit timp de aproape zece secole și care devenise un focar de infecție pentru toți locuitorii din apropiere. După mai multe plângeri, Consiliul de Stat a decis, în 1785, închiderea și evacuarea cimitirului, fapt ce a dus la prima mutare a unor oseminte în catacombe. Exemplul a fost urmat și în alte situații. Astfel, osemintele a milioane de parizieni au fost transferate în catacombele subterane din capitala franceză, în perioada 1786-1788, dar până în 1814 în acest loc au fost aduse și ose-mintele din alte cimitire pariziene, în prezent aici aflându-se rămășițele a peste 6 milioane de parizieni.

Accesul în galerii se face prin intermediul unui puț dotat cu scări, traseul de 20 de metri oferindu-ți timpul necesar pentru a te obișnui cu întunericul și temperatura de circa 10 grade. În fiecare an, catacom-bele din Paris sunt vizitate de peste 250.000 de turiști. În septembrie 2009 ele au fost vandalizate, oasele fiind împrăștiate de-a lungul traseului accesibil publicului. Muzeul a fost închis atunci pentru aproape doi ani, însă azi poate fi vizitat.

Prețul unui bilet întreg este de 8 Euro, iar unul redus este de 4. Copiii sub 13 ani au accesul gratuit. Vizitarea se face de marți până duminică între orele 10-17. Așadar dacă vreți să trăiți momente unice puteți veni și în Catacombele Parisului. (www.turismistoric.ro)


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 08 Decembrie 2012
Stire din Diverse : De revelion în Hua Hin, Thailanda
Sâmbătă, 03 Noiembrie 2012
Stire din Diverse : "Love Hotel" pentru câini
Vineri, 28 Decembrie 2012
Stire din Actual : JAF de UN MILION de EURO, de REVELION
Pagina a fost generata in 0.2335 secunde